Zašto je važno birati kvalitetne gume za svoj automobil?

by Iva

Kada kupujete automobil, postoji čitav niz elemenata na koje obraćate pažnju kako bi vaša kupovina bila apsolutno isplativa. Dakle, dobro proveravate da li je karoserija dobra, da li je motor u potpunosti funkcionalan, kakve su potencijalne i realne performanse modela koji ste odabrali, a neki čak i boju automobila ubrajaju među značajan kriterijum prilikom odabira. No, jedna stavka koja se možda zaboravlja češće nego što bi trebalo, a koja je zapravo među najvažnijim stavkama kada birate ili sređujete auto za vožnju jesu gume. 

Gume su, zapravo, jedan od najbitnijih kriterijuma kvaliteta vašeg vozila koji itekako utiče na performansu datog auta. Budući da su gume toliko važna komponenta na automobilu, trebalo bi posebno da obratite pažnju na redovnu zamenu guma na automobilu, jer bez kvalitetnih guma ne samo da nema visokih performansi auta, već se i bezbednost vožnje u takvom automobilu upitna, što bi svakome od nas trebalo da bude na prvom mestu – bezbednost iznad svega. 

Gume kao jedna od najvažnijih komponenti na autu

Zašto su gume toliko važne govori njihova funkcija koja uključuje nošenje opterećenja vozila, amortizaciju udaraca na putu, prenošenje vučne i sile kočenja na površinu puta, kao i uopšte omogućavanje promene i održavanja pravca kretanja. Da biste bili sigurni da su ove funkcije adekvatno ispunjene, postoje neke važne stvari koje treba redovno proveravati na svakoj od guma vašeg vozila, uključujući istrošenost, pritisak vazduha, dubinu gazećeg sloja vaših guma, kao i sva oštećenja ili znakove propadanja.

Kvalitetne gume su važne za vašu bezbednost

Dubina gazećeg sloja je važan kriterijum za gume sa dobrim performansama, budući da omogućava da vaše gume vrše funkciju u vlažnim uslovima, kada se voda akumulira na putu. Gumama je potreban gazeći sloj za bolje prianjanje u ovim teškim uslovima. Žlebovi na vašim gumama rade tako da sifoniraju vodu sa površine guma kada je put mokar. Ovo je veoma važno jer ako gazeći sloj na gumama nije na dubini koja je predviđena kao adekvatna, može biti teško da se izvuče dovoljno vode ispod guma, što povećava mogućnost da izgubite kontrolu nad vozilom. Kada vozilo putuje prebrzo ili gazeći sloj na gumama ne može kanalisati dovoljno vode ispod gume, može doći do hidroplaninga. Hidroplaning je pojava kada gume vašeg vozila izgube kontakt sa putem, odnosno kada vozilo ne može da istisne vodu na putu ispod gume, što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

Kada je reč o istrošenosti, ona je posledica habanja guma što je proces koji se neminovno dešava usled vožnje. Važno je proveravate svoje gume i da ih redovno menjate u skladu sa previđenim periodom zamene, kako biste predupredili vožnju sa istrošenim gumama i osigurali svoju bezbednost tokom vožnje. U Beoguma servisu možete naći uslugu procene stanja vaših guma, gde će vam stručnjaci odgovoriti na sva pitanja i posavetovati vas ukoliko niste sigurni da li je vreme za zamenu. Takođe, uz istrošenost guma, stručnjaci će proceniti da li su vaše gume i dalje funkcionalne, odnosno, da li poseduju neka oštećenja koja im smanjuju efikasnost i koja mogu ugroziti vašu bezbednost. 

Related Articles

1 comment

Debljina asfalta: Uticaj na nosivost, trajnost i sigurnost konstrukcije - Izvor Znanja 26. октобар 2023. - 20:37

[…] konstrukciju puta od oštećenja i produžava vek trajanja puta. Takođe, veći sloj asfalta može poboljšati i sigurnost na putevima, smanjujući rizik od nedostataka na putu koji mogu izazvati […]

Reply

Leave a Comment