Zašto su Sejšeli tropska destinacija broj 1 u svetu?

by Vlada
Evo zašto su Sejšeli tropska destinacija broj 1 u svetu

Slike idiličnih plaža i netaknutog mora sa Sejšela vam poručuju već na prvi pogled: „Dobrodošli na Sejšele, očaravajuću tropsku destinaciju gde se nalaze netaknute plaže, živa kultura i prirodne lepote koje oduzimaju dah.“ Kada razmišljamo o savršenom letovanju, teško da bismo mogli nešto više da poželimo.

U ovom tekstu ćemo vam otkriti šta vas još osim plaža čeka na ostrvima u Indijskom okeanu, koja su to sva čuda Sejšela, a dobićete još i korisne informacije, insajderske savete i zadivljujuće uvide kako bi vaše putovanje učinili nezaboravnim iskustvom. Spremite se da uronite u lepotu netaknutih plaža, živopisnog morskog života, bujnih šuma i toplog gostoprimstva naroda Sejšela.

Pre svega, pripremite se da budete očarani zapanjujućom lepotom, bogatim kulturnim nasleđem i prirodnim pejzažima koji izazivaju strahopoštovanje kod svih posetilaca.

Otkrivanje netaknutih plaža

Sejšeli su poznati po savršenim plažama, kao za razglednice, sa praškastim belim peskom, palmama koje se ljuljaju i kristalno čistom vodom. Premda imaju još mnogo toga da ponude, kad kažemo Sejšeli, mislimo upravo to: palme, more i kristalno čista voda okeana. I pre nego što je turizam postao tako masovan u drugoj polovini 20. veka, Sejšeli su bili poznati kao rajsko mesto.

Zato će vaš prvi zadatak kad dođete biti da istražite najlepše plaže na svetu. Opustite se na kao puder belom pesku Anse Source d’Argent na La Digu, uokvirenom dramatičnim granitnim stenama i palmama. Iz agencije Travel Boutique preporučuju da lagano prošetate i prelepim Anse Lacio na Praslinu, koji se stalno rangira među najlepše plaže na svetu. Za usamljeni doživljaj, idite u Anse Georgette, do koje se može doći iz odmarališta Constance Lemuria, gde možete uživati na mirnoj plaži okruženoj bujnom vegetacijom. Sejšeli nude beskrajne mogućnosti za kupanje, sunčanje i romantične piknike duž svoje zadivljujuće obale.

Bilo da volite društvo i sportove na vodi, ili ste željni mira i ličnijeg doživljaja ostrva, budite uvereni da Sejšeli mogu da zadovolje svačiji ukus.

Ronjenje i gnjurenje u podvodnom raju

Sejšeli su prai raj za ronjenje, i zaista se može pohvaliti obiljem ronilačkih lokacija koje pokazuju sjaj morskog ekosistema Indijskog okeana. Istražite granitne grebene, dramatične spustove i šarene koralne bašte koje vrve kaleidoskopom morskog života. Kristalno čiste vode nude odličnu vidljivost, čineći svako ronjenje avanturom koja izaziva divljenje. Bilo da ste iskusan ronilac ili početnik, Sejšeli imaju ponešto za svakoga. Evo koje su najbolje lokacije za ronjenje koje treba istražiti:

  • Otkrijte ostatke potopljenog britanskog tankera Enerdejla, sada naprednog veštačkog grebena u kojem žive jata riba, raža i morskih kornjača.
  • Zaronite u dubine obale ajkula, poznate po svojim susretima sa gracioznim ajkulama.
  • Začudite se živopisnim koralnim formacijama na stenama Brisare i sretnite se sa bogatim morskim životom.
  • Booby Rock je poznat po mnogim specifičnim vrstama kao što su golokrake, žabe i šarene grebenske ribe.
  • Ave Maria karakterišu visoke granitne formacije, plivajući prolazi i koloritni korali.

Pored Maldiva, ovo je još jedna impresivna lokacija u kojoj se ovakav podvodni spektakl jednostavno ne propušta. Kao što obilazimo gradove zaad glavnih turističkih atrakcija, tako je i upoznavanje morskog života atrakcija broj 1 na Sejšelima.

Sa ostrva na ostrvo

Sa preko 100 ostrva za istraživanje, Sejšeli nude beskrajne mogućnosti za avanture obilaska mnogih ostrva. Otkrijte idiličnu lepotu susednih ostrva kao što su La Dig, Praslin i Kirijez, svako sa svojim jedinstvenim šarmom i atrakcijama. Bez obzira da li tražite usamljene uvale, živopisne koralne grebene ili susrete sa džinovskim kornjačama, najbolje iskustvo koje možete steći je ako boravak na Sejšelima podelite na dva dela.

Dakle, otkrijte opušteni šarm La Diga, gde su bicikli omiljeni način prevoza, i naiđite na džinovske kornjače u rezervatu prirode Vev. Posetite Praslin, dom Vallee de Mai pod zaštitom Uneska, mistične šume u kojoj rastu legendarne palme Coco de Mer. Istražite Cousine Island, privatni rezervat prirode, i posmatrajte ugrožene vrste ptica u njihovom prirodnom staništu. Svako ostrvo nudi jedinstveno iskustvo i svedoči o prirodnom bogatstvu Sejšela.

Kulturno uranjanje i gastronomski užici – upoznajte lokalni život

Uponajte živahnu kreolsku kulturu Sejšela i uživajte u njenim divnim kulinarskim užicima. Posetite živopisnu pijacu Sir Selvin Selvin-Klark u Viktoriji, gde možete da uronite u čulno iskustvo svežih proizvoda, začina i lokalnih zanata. Prepustite se kreolskoj kuhinji, poznatoj po spoju afričkih, francuskih i indijskih ukusa. Probajte jela kao što su riba sa roštilja marinirana u oštrim začinima. Tu je još i slani kari i osvežavajući voćni kokteli. Ne propustite priliku da zaplešete u ritmu tradicionalne Sega muzike, koja je sastavni deo kulture Sejšela.

Za razliku od nekih drugih izolovanih mesta, ovde ćete imati prilike da se povežete sa podnebljem kroz lokalne zanate, suvenire, muziku i, naravno, hranu. Ovo je neizostavno iskustvo, naročito ako boravite na najvećem ostrvu Mahe, nedaleko od glavnog grada Viktorije.

Posetite remek-dela prirode

Sejšeli su blagosloveni prirodnim čudima koja će vas oduševiti. Ukoliko volite aktivan odmor, bićete oduševljeni istraživanjem očaravajućih staza Nacionalnog parka Morne na Maheu, najvećeg nacionalnog parka na Sejšelima. Popnite se na vrh za panoramski pogled na okolna ostrva i bujnu vegetaciju. Uronite u podvodni raj atola Aldabra, jednog od najvećih koralnih atola na svetu, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Upoznajte legendarne džinovske kornjače na ostrvu Aldabra, mogu da žive i po nekoliko stotina godina i zaista su impresivne.

Luksuzna skloništa na ostrvu

Sejšeli nude niz luksuznih odmarališta i osamljenih skrovišta koja zadovoljavaju svako uživanje, za svačiji džep. Međutim, većina dolazi na Sejšele da se razmazi u ekskluzivnim odmaralištima kao što je rizort Constance Ephelia, poznat po svojoj privatnosti, zadivljujućim vilama i izvrsnoj usluzi. Doživite eko-luksuz ili uživajte u spokoju poznatih lanaca odmarališta, koji nude luksuzne vile i pogled na Indijski okean koji oduzima dah. Ova odmarališta redefinišu koncept opuštanja i pružaju savršenu pozadinu za romantični beg.

Napori očuvanja prirode i eko-turizam

Na Sejšelima su veoma posvećeni očuvanju životne sredine i održivom turizmu. To znači da možete da se uključite u brojne ekološke aktivnosti, kao što su praćenje kornjača i programi obnove korala. Posetite Prirodnjački muzej Sejšela i saznajte o tekućim naporima za očuvanje na arhipelagu. Podržite lokalne inicijative koje promovišu odgovoran turizam, kao što je Sejšelska fondacija za održivi turizam i osigurajte da vaša poseta doprinese očuvanju prirodnih čuda Sejšela za generacije koje dolaze. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte hotele koji imaju jasnu politiku očuvanja prirodne sredine.

Sejšeli su destinacija koja kombinuje neverovatnu prirodnu lepotu, uzbudljive podvodne avanture, živu kulturu i luksuzna mesta za odmor. Bilo da istražujete dubine Indijskog okeana, opuštate se na netaknutim plažama ili uranjate u lokalnu kulturu, Sejšeli obećavaju zaista nezaboravno iskustvo. Sejšeli vas čekaju da zaokupe vaša čula i ostavei vas sa uspomenama koje će trajati ceo život.

Related Articles

Leave a Comment