Tehnike za održavanje mentalnog zdravlja

by Iva

Koliko puta vam se desilo da se osećate potpuno iscrpljeno i konstantno umorno? Da nikako ne možete da se pokrenete i da budete koncentrisani, čak i na rutinske radnje koje obavljate svaki dan? Često ste bolesni i imunitet vam je oslabljen? Sve ovo mogu biti znaci da se suočavate sa stresom, a samim tim i vaše zdravlje može biti narušeno, kako fizičko tako i mentalno. Promena navika, kao što je odvajanje vremena za sebe i nešto što volite, pravilna i redovna ishrana, ali i bavljenje nekom fizičkom aktivnošću može vam pomoći da se oslobodite stresa, ili da ga svedete na minimum.

Često se mentalno zdravlje stavlja u drugi plan, jer ljudi više brinu da očuvaju svoje fizičko zdravlje. Većina ne zna da su fizičko i mentalno zdravlje čvrsto povezani, i da mnogi simptomi fizičke prirode, mogu biti znak da je vaše mentalno zdravlje ugroženo. Zato postoje mnogobrojne tehnike koje će vam pomoći da očuvate svoje zdravlje, ali i da naučite da ne podležete stresnim situacijama, već da se uspešno borite sa njima.

Trening pažnje

Mindfulness tehnika predstavlja vrstu treninga kojim se postiže da se uspešno izborimo sa raznim problemima. Ovaj trening pomaže onima koji pate od depresije, nervoze, stresa, pada koncentracije, ali i onima koji imaju neki hroničan bol. Mindfulness tehnika, odnosno njene osnove se odrađuju na dva načina. Vežbe se izvode u trajanju od 20 – 30 minuta, i to svaki dan. Potrebno je da pronađete neko mirno mesto, jer ćete na taj način lakše dostići unutrašnji mir. Nakon što ste uspostavili rutinu svakodnevnog vežbanja, sledi uvođenje Mindfulness tehnike u vašu svakodnevnicu.

Putem ovog treninga učimo da budemo prisutni u sadašnjosti. Takođe, naučićemo i da prepoznamo svoje reakcije i emocije. Sedite i sav svoj fokus prebacite na disanje, tako što ćete pratiti ritam svog daha. Ili dok šetate, potrudite se da budete svesni svakog koraka, dodira i zvukova koji se tada čuju. Prilikom jela, svu svoju pažnju posvetite hrani, tako što ćete osećati njen ukus, miris, temperaturu ali samu strukturu hrane. Kada jedete, potrudite se da hranu jedete polako i da budete svesni svega što se tada dešava.

Autogeni trening 

Jedna od tehnika, koja spada u red psihoterapijskih ali i medicinskih tehnika, jeste autogeni trening. Tokom treninga a putem svesti deluje se na nervni sistem, a sve to sa ciljem smanjenja napetosti, naročito u mišićima. Odatle dolazi i do relaksacije drugih organa, što na kraju rezultira smirenjem čitavog tela, ali i uma. Ova tehnika je efikasna samo ukoliko se izvodi svakodnevno, i to dva do tri puta dnevno. Vi na ovaj način vežbate svoje telo i um da iz napetih situacija sami dođu u stanje smirenosti. Efekti koje ćete osetiti kada ovladate ovom tehnikom jesu bolji san, veća koncentracija, smanjenje anksioznosti, ali i eliminisanje raznih tegoba.

Meditacija za dovođenje organizma u ravnotežu

Meditacija daje osećaj smirenosti i ravnoteže, a velika prednost je to što je možemo upražnjavati gde god da se nalazimo. Danas postoje brojne aplikacije putem kojih možete upražnjavati meditaciju. Smanjenje nivoa stresa i samim tim očuvanje mentalnog i fizičkog zdravlja, primećeno je nakon samo 5 min. svakodnevnog korišćenja aplikacije. Meditacija pomaže da se distanciramo od brojnih napetih i stresnih situacija, a njeni benefiti su poznati od davnina. Ona pozitivno utiče na kvalitet sna, ali i celokupnog funkcionisanja našeg organizma u toku celog dana.

Smeh, muzika i hidratacija kao lek

Smeh je zdrav i zarazan, a u isto vreme dokazano deluje na smanjenje stresa. Šalite se sa porodicom, kolegama ili gledajte neke smešne klipove na internetu i sigurno ćete se osećati relaksiranije. Tehnika smejanja na sav glas je najdelotvornija, pa se trudite da je primenjujete svaki dan, i to nekoliko puta dnevno. Slušanje omiljene muzike takođe dovodi do osećaja smirenosti i utiče na podizanje raspoloženja. Zato svaki dan, bar pola sata odvojite za slušanje muzike, ali i pevanje, jer će vam se vrlo brzo svi mišići opustiti, a nivo energije će biti na zavidnom nivou.

Nedovoljna hidriranost organizma je vrlo često uzrok umora i pada energije. Dovoljan unos tečnosti obezbediće vam i zdraviji organizam, pa praktikujte da pijete dovoljno vode, biljnih čajeva ili prirodnih sokova svaki dan. Nemojte posao nositi kući, već se trudite da svo svoje slobodno vreme posvetite svojoj porodici ili druženju sa prijateljima. Isto tako pronađite vreme za sebe i svoja interesovanja, jer je to najbolji način da vaš um i telo dovedete u ravnotežu i stanje smirenosti. Stresne situacije se dešavaju svima, i skoro svakodnevno smo izloženi štetnom dejstvu stresa. Na nama je da primenom različitih tehnika, postignemo unutrašnji mir, kako bi bili dobri sebi a onda i drugima.

Related Articles

Leave a Comment