Bolesti penisa – koje su i kako ih prepoznati?

by Iva

Sve veći broj muškaraca ima problema sa potencijom u toku seksualnog čina, bilo da se radi o starijoj ili nešto mlađoj populaciji. Pored erektilne disfunkcije, neretko se žale i na bolove u toku erekcije koji može trajati i po nekoliko sati. Bilo kakav problem da imate, važno je na vreme obratiti se lekaru kako bi se dobila adekvatna terapija i pristupilo lečenju. 

O bolestima penisa se danas sve više piše i pridaje pažnja lečenju. Tehnologija je toliko napredovala, pa pacijenti nemaju razloga za brigu. Postoje klinike koje prednost daju neinvazivnom metodama lečenja pa pacijenti ne osećaju nikakvu bol ili nelagodnost u toku tretmana. 

U nastavku teksta pišemo o najčešćim bolestima penisa sa kojima se muška populacija suočava zadnjih nekoliko godina. 

Pejronijeva bolest – koji su simptomi i kako se leči?

Pejronijeva bolest (induratio penis plastica) predstavlja oboljenje koje se javlja kod muškaraca starosne dobi od 45-60 godina i manifestuje se učestalim bolnim erekcijama koje su praćene krivljenjem penisa. Neretko je ova vrsta oboljenja udružena sa nekim drugim hroničnim bolestima pacijenta poput hipertenzije, dijabetesa i sl. 

Dijagnoza se uspostavlja nakon fizikalnog pregleda penisa i navedenih simptoma koje pacijent već duže vreme oseća. Takođe, ultarzvučnim pregledom se može ustanoviti da li u omotaču penisa postoje bilo kakvi čvorići tj. plakovi koji direktno utiču na njegovo zakrivljenje u toku postizanja vrhunca. 

Fraktura penisa

Reč je o jednoj ozbiljnoj povredi penisa kada u toku seksualnog odnosa pre postizanja vrhunca dođe do pucanja omotača penisa ili uretre (mokraćnog kanala). Nakon prisutnog bola, javlja se hematom na penisu tačnije krvni podliv. 

Dijagnoza se uspostavlja magnetnom rezonancom na kojoj se jasno može ustanoviti da li je došlo do frakture penisa. Ukoliko se radi o ovom oboljenju, pristupa se hirurškom lečenju koje ima za cilj potpuni oporavak povređenog dela penisa ili uretre. Pacijent je podvrgnut opštoj anesteziji a nakon operacije potrebno je praćenje njegovog zdravstvenog stanja od strane anesteziologa. 

Paramifoza

Simptomi ove bolesti su nemogućnost povlačenja kožice unazad uz konstantnu prisutnost bola. Ako se paramifoza ne može izlečiti lekovima, pristupa se hirurškim lečenjem kako bi se pacijent što pre rešio bola, neprijatnosti i otežanog seksualnog odnosa. 

Pre same intervencije, neophodne je obaviti određene analize poput krvne slike, EKG-a, a zatim tumačenje rezultata. 

Prijapizam – pojava tvrde erekcije praćene jakim bolom

Radi se o akutnom oboljenju koje zahteva hitnu intervenciju od strane urologa. Kod pacijenata se ne javlja pražnjenje kavernoznih tela u toku erekcije s obzirom da se javlja prepreka u protoku krvi. 

Za pojavu ove bolesti još uvek nisu precizno definisani uzroci, a nekada mogu biti povezani sa nekom ozbiljnijom povredom kičme ili bolestima nervnog sistema (perifernog i centralnog).  

Impotencija – bolest savremenog doba

Jedna od najučestalijih uroloških bolesti kod muške populacije u zadnje vreme jeste erektilna disfunkcija, tj. nemogućnost postizanja vrhunca u toku seksualnog odnosa. Razlozi za impotenciju mogu biti različiti, kako psihološke prirode kao i posledica mnogih drugih udruženih hroničnih bolesti poput povišenog šećera u krvi ili visokog krvnog pritiska. 

Važno je na vreme precizirati dijagnozu i raditi na uklanjanju glavnih uzročnika ovog urološkog zdravstvenog problema kako bi se pacijentu omogućio normalan seksualni život. 

Related Articles

Leave a Comment