Četvrti mesec trudnoće – vaša beba i vi

by Iva

Četvrti mesec trudnoće je početak drugog semestra i za većinu trudnica označava period prestanka jutarnjih mučnina, trudnički stomačić se nazire a telesna težina se polako povećava. Koliko ćete su ugojiti u ovom meseci i generalno u trudnoći je individualna stvar.

Razgovarajte sa lekarom koji vodi vašu trudnoću ukoliko ste zabrinuti da ste se ugojili premalo ili previše. Dobićete korisne savete kako da svoju težinu držite pod kontrolom ili uvećate telesnu masnu na zdrav način uz poštovanje svih pravila prenatalne nege.

Vaša beba u četvrtom mesecu trudnoće

Četvrti mesec trudnoće obuhvata period od 14 do 17 nedelje. Razvoj vaše bebe po nedeljama izgleda ovako:

14 nedelja trudnoće – Beba je duga oko 80 do 110 mm i teška oko 25 g. Počinje da joj raste kosa ali rast dlaka nije ograničen samo na bebinu glavu. Pahuljaste dlačice (lanugo) prekrivaju celo bebino telo i njihova uloga je da greju i štite bebino telo. Bebin vrat je duži i jači, razvijaju se jajnici kod devojčica i prostata kod dečaka.

15 nedelja trudnoće – Beba je duga oko 113 mm i teška oko 49 g. Bebin skelet se okoštava, koža je i dalje tanka i providna a oči i uši zauzimaju pravilan položaj. Beba je veoma aktivna ali se njeni pokreti još uvek ne mogu osetiti.

16 nedelja trudnoće – Beba je duga oko 116 mm i teška oko 80 g. Bebine oči su još uvek zatvorene ali postaju osetljive na svetlost i pokreću se sa jedne na drugu stranu. Cirkularni sistem bebe je podignut a neke počinju da sisaju palac.

17 nedelja trudnoće – Beba je duga oko 120 mm i teška oko 100 gr. Bebine uši su skoro potpuno formirane i ona će uskoro moći da čuje glasove. Razvija se masno potkožno tkivo koje održava telesnu temperaturu bebe nakon rođenja.

Šta možete očekivati u četvrtom mesecu trudnoće

Svaka nedelje trudnoće donosi nešto novo i za buduću mamu a ne samo za bebu. Uobičajeni simptomi za četvrti mesec trudnoće po nedeljama su:

14 nedelja trudnoće – Karakterističan umor i potreba za snom se smanjuju a nivo energije povećava. Grudi i dalje nastavljaju da rastu ali su manje osetljive. Apetit se povećava, vene na nogama se mogu proširiti zbog povećanja volumena krvi, što može uticati i na oticanje sluzokože nosa usled čega se javlja zapušenost.

15 nedelja trudnoće – Usled povećavanja apetita i unosa veće količine hrane mogu se javiti gorušica i loše varanje. Proširene vene su i dalje prisutne, kao i nesvestica, vrtoglavica i povremene glavobolje. Kako se mišići i ligamenti koji podržavaju rastuću matericu rastežu, možete osetiti bol na donjem delu stomaka što se tehnički naziva bolom okruglom ligamenta.

Related Articles

Leave a Comment