Evo koje ozbiljno stanje može izazvati pritisak u donjem delu stomaku i problemi sa mokrenjem!

by Iva
ispadanje materice

Ako osećate bol ili ili osećaj pritiska u donjem delu stomaka, karlici, leđima ili osećaj težine ili pritiska u predelu vagine, trebalo bi da posetite ginekologa.

Ove simptome daje stanje koje se naziva ispadanje materice, odnosno spad ili prolaps materice. Iako se o njemu ne govori toliko često, činjenica je da se javlja kod gotovo 50% žena u nekom periodu života. 

U nastavku teksta saznajte više o prolapsu materice, kako se otkriva i zašto je važno reagovati na vreme kako se stanje ne bi iskomplikovalo.

Šta je ispadanje materije (spad materice)?

Materica je organ koji se nalazi u donjem delu abdomena i postavljen je unutar karlične šupljine. Ako dođe do spuštanja ili pomeranja materice, to može izazvati različite simptome, uključujući bolove u donjem delu stomaka, nelagodnost ili promene u menstrualnom ciklusu. Izraz “spad materice” ili ispadanje materije se odnosi na spuštanje ili pomeranje materice prema donjem delu trbuha ili vaginalnom otvoru. To može biti simptom različitih ginekoloških problema kod žena. Spad materice može biti privremen ili stalno prisutan.

Simptomi prolapsa materice

Simptomi prolapsa materice mogu varirati u zavisnosti od ozbiljnosti prolapsa, a obično su to:

 • Bol ili nelagodnost. Može se javiti bol ili osećaj pritiska u donjem delu stomaka, karlici ili leđima.
 • Osećaj težine. Žene koje imaju prolaps materice često opisuju osećaj težine ili pritiska u vaginalnom području.
 • Problemi s mokrenjem. Prolaps materice može pritisnuti mokraćni mehur, što može uzrokovati probleme s mokrenjem, uključujući otežano mokrenje ili inkontinenciju (nevoljno ispuštanje urina).
 • Problemi s pražnjenjem creva. Pritisak na creva može izazvati probleme s pražnjenjem, uključujući zatvor ili otežano pražnjenje.
 • Promene u seksualnom životu. Prolaps materice može uzrokovati promene u seksualnom životu, uključujući bol tokom seksualnog odnosa.
 • Vidljiva izbočina. U nekim slučajevima, žene mogu primetiti izbočinu koja izlazi iz vaginalnog otvora.
 • Problemi s menstrualnim ciklusom. Prolaps materice može uticati na normalnu funkciju materice i dovesti do promena u menstrualnom ciklusu.
 • Osećaj da nešto „izlazi“ iz vagine. Žene s prolapsom materice mogu imati osećaj da nešto „izlazi“ iz vaginalnog područja.

Kako izgleda prolaps materice?

Postoje različiti stepeni prolapsa materice, koji se obično klasifikuju prema ozbiljnosti problema. Uobičajena skala za klasifikaciju prolapsa materice je:

 • Stepen I (blagi prolaps): U ovom stadijumu, materica se spustila, ali ostaje unutar vagine.
 • Stepen II (umereni prolaps): Materica je delimično ispala iz vagine, ali još uvek ostaje unutar vaginalnog otvora.
 • Stepen III (teži prolaps): Materica je delimično ispala i sada je gotovo potpuno izvan vaginalnog otvora.
 • Stepen IV (potpuni prolaps): Materica je potpuno ispala iz vagine, što može biti izuzetno ozbiljno stanje.

Važno je napomenuti da se ova klasifikacija odnosi na prolaps materice, ali se isti principi mogu primeniti i na druge organe karlice, kao što su bešika ili rektum, koji takođe mogu ispadati (cistokele ili rektokele). Lekar će koristiti ove stepene kako bi procenio ozbiljnost situacije i preporučio odgovarajući tretman. 

Terapija koja se preporučuje i sprovodi

Terapija prolapsa materice može uključivati različite metode, a izbor tretmana zavisiće od ozbiljnosti prolapsa, individualnih karakteristika pacijentkinje, njenih simptoma, i drugih faktora. Evo nekoliko uobičajenih načina terapije:

 • Vežbe jačanja karličnog dna. Fizioterapeutske vežbe koje jačaju mišiće karličnog dna mogu pomoći u podršci organima i smanjenju simptoma prolapsa. Ove vežbe obično obuhvataju kontrakcije mišića karličnog dna, poznate kao Kegelove vežbe.
 • Podrška karličnom dnu. Korišćenje uređaja poput vaginalnih prstena (pesara) ili medicinskih uređaja za podršku može pomoći u zadržavanju materice u pravilnom položaju.
 • Hormonska terapija. Hormonska nadomestna terapija (HNT) može biti korisna, posebno tokom menopauze, kako bi se poboljšala elastičnost i tonus vaginalnih tkiva.
 • Promene u načinu života. Održavanje zdrave telesne težine, izbegavanje podizanja teških tereta, kontrola kašlja (posebno kod pušača) i izbegavanje napora prilikom pražnjenja creva može pomoći u smanjenju pritiska na karlične organe.
 • Fizioterapija. Fizioterapeuti specijalizovani za karlično dno mogu pružiti individualizovane terapeutske vežbe i tehnike za jačanje mišića i poboljšanje položaja organa.
 • Hirurški zahvati. U težim slučajevima, kada konzervativni tretmani nisu dovoljni, lekar može preporučiti hirurški zahvat. Postoji nekoliko vrsta hirurških procedura za popravku prolapsa materice, uključujući histerektomiju (uklanjanje materice), kolpofiksaciju (popravka vaginalnih zidova) i različite metode za jačanje podrške karličnog dna.

Važno je napomenuti da se terapija određuje na individualnoj osnovi, i lekar će uzeti u obzir različite faktore pre nego što preporuči određeni tretman. 

https://bebo.club/prolaps-materice

Prevencija spada materice

Iako se prolaps materice ne može u potpunosti sprečiti, postoje određene preventivne strategije koje mogu pomoći u smanjenju rizika od ovog stanja. Stručnjaci preporučuju nekoliko saveta kako bi se sprečio ispad materice.

Vežbe karličnog dna (Kegelove vežbe)

Redovno vežbanje mišića karličnog dna može poboljšati tonus i snagu mišića, što može pružiti dodatnu podršku organima u karličnom regionu.

Održavanje zdrave telesne težine

Gojaznost može povećati pritisak na karlične organe, što povećava rizik od prolapsa materice. Održavanje zdrave telesne mase može smanjiti ovaj rizik.

Pravilno podizanje teških tereta

Ako je podizanje teških tereta deo vaše svakodnevne rutine, naučite pravilne tehnike podizanja kako biste smanjili pritisak na karlične organe.

Izbegavanje pušenja

Pušenje može uticati na elastičnost vezivnog tkiva i cirkulaciju, što može povećati rizik od prolapsa materice. Prestanak pušenja može imati pozitivan uticaj na opšte zdravlje karličnog regiona.

Odgovarajuća kontrola kašlja

Kašalj može stvarati pritisak na karlične organe. Ako imate hroničan kašalj, konsultujte se sa lekarom o mogućim tretmanima.

Pravilno vođenje trudnoće i porođaja

Pravilno vođenje trudnoće, redovne prenatalne provere, i pravilan pristup porođaju mogu smanjiti rizik od oštećenja mišića i ligamenata koji podržavaju matericu.

Pravilno pražnjenje creva

Prevencija zatvora i pravilno pražnjenje creva mogu smanjiti napor tokom stolice, što može uticati na podršku karličnim organima.

Redovne ginekološke provere

Redovne posete ginekologu omogućavaju praćenje zdravlja reproduktivnih organa i pravovremeno prepoznavanje i lečenje problema koji mogu dovesti do prolapsa materice.

Važno je razgovarati sa svojim lekarom o individualnim rizicima i potrebama kako biste zajedno razvili plan prevencije koji je najbolji za vaše zdravlje.

Prolaps materice kao tabu tema

Iako ovo stanje nije retko i u određenom stepenu pogađa gotovo polovinu ženske populacije, o prolapsu materice se ne govori dovoljno često. Pored toga, prolaps materice je često obavijen osećajem stida i nevoljnosti da se otvoreno razgovara o ovom problemu. Mnoge žene mogu smatrati da je prolaps materice privatno pitanje i osećaju neprijatnost u vezi sa deljenjem ovih informacija, čak i sa zdravstvenim profesionalcima. 

Nažalost, veliki broj slučajeva ispadanja materice bi mogao da se spreči, a žene bi značajno unapredile kvalitet života, ukoliko bi postojala bolja informisanost o ovoj temi. U te svrhe, ključno je raditi na edukaciji i podizanju svesti među ženama, medicinskim osobljem i javnošću. Dijalog koji promoviše razumevanje, podršku i smanjenje stigme može doprineti većoj pažnji o ovom važnom pitanju reproduktivnog zdravlja.

Related Articles

1 comment

Kada se vrši cistoskopija? - Izvor Znanja 31. јануар 2024. - 12:51

[…] Top Posts Pet razloga zbog kojih su aranžmani za Zanzibar… Da li je kupovina apartmana na Zlatiboru isplativa? Kada se vrši cistoskopija? Opatija: Letovanje i znamenitosti Dinamika kretanja nivoa holesterola i prilagođavanje kroz život! Spremite automobil za zimske avanture Koliko dugo traje botoks? Nadzor i praćenje dece: Šta je potrebno da… Kako odabrati mesto za izlazak u Beogradu? Evo koje ozbiljno stanje može izazvati pritisak u… […]

Reply

Leave a Comment