Šta sve obuhvata fizikalna terapija?

by Iva

Kada se pomene fizikalna terapija prva asocijacija jesu vežbe, ali terapijski program je mnogo širi i obimniji iako ima isti cilj – da se vrati sloboda pokreta i obezbedi da muskulatura normalno funkcioniše, a bol nestane.

Fizijatrijski centri danas uspešno leče preko 50 oboljenja zahvaljujući kombinovanoj terapiji i multidisciplinarnom pristupu lečenju. Ipak, da bi lečili stanja potrebni su programi lečenja, a za to je neophodno da jasno definišemo šta je to fizikalna terapijska procedura, šta sve obuhvata i zašto je toliko popularna?

Fizikalna terapija – neophodna i za prevenciju i za lečenje

Fizikalnu terapiju sprovode stručna lica – fizioterapeuti, na osnovu preporuka i mišljenja fizijatara i postavljene dijagnoze.

Ona služi za lečenje koštano-zglobnog sistema i mekih tkiva koji utiču na normalne pokrete i svakodnevno funkcionisanje. Uz pomoć fizikalne terapije se vraća mišićna funkcija, leče degenerativne promene kostiju i zglobova i sprečava invaliditet.

Najčešći zadaci fizikalne terapije su:

  • Poboljšanje opšteg zdravlja,
  • Prevencija nastanka nekih oboljenja,
  • Sprečavanje napredovanja postojećih oboljenja,
  • Oporavak nakon povreda,
  • Jačanje mišića,
  • Regeneracija nerava,
  • Vraćanje punog obima pokreta,
  • Lečenje bola…

Još jedna zabluda je da se sa fizikalnom medicinom samo leče postojeće promene jer mnogi ne znaju da profesionalni sportisti održavaju svoje dobre rezultate upravo uz pomoć fizijatrijskih protokola, a starije osobe duže ostaju agilne i normalno funkcionišu.

Dakle, ne čekajte da se javi bol i promene koje treba lečiti, posetite fizioterapeuta i započnite sa prevencijom.

Vrste fizikalne terapije

Kineziterapija je nešto što svi znamo, a reč je o terapiji pokretom. Kroz pravilno vežbanje se puno dobija na lečenju i prevenciji, ali je potrebno uključiti i druge sisteme koji doprinose boljim rezultatima.

Elektroterapija je jedna od dodatnih terapijskih procedura koja može da opušta i leči, a obuhvata brojne aparate koji strujom leče i imaju svoju svrhu kod različitih dijagnoza.

Sonoterapija obuhvata brojne terapijske procedure koji obuhvataju ultrazvučne terapije, sonoforezu i brojne druge aparate.

Pored ovih procedura tu je i laserska terapija, fototerapija, termoterapija, ali i terapija ledom (krioterapija) i masaža (mehanoterapija).

Terapijske procedure se propisuju individualno gde se, uz zavisnosti od dijagnoze i zdravstvenog stanja, svakom pacijentu određuje kombinacija tretmana koji će doneti najefikasnije lečenje.

Važna je i kontrola stanja tokom lečenja

Svaki pogrešan korak i nepravilno vežbanje može da dovede do velikih problema i bolova, a rizik je još i veći kada se javi osoba koja želi da leči neko stanje pa šteta može biti mnogo veća.

Zbog toga je važan fizijatriski centar i adekvatna kombinacija procedura, ali i da se one po potrebi menjaju tokom perioda lečenja jer se samo tako dobijaju odlični rezultati. Svako insistiranje na istim postupcima lečenja bez kontrole dovodi do produžavanja lečenja i mogućeg pogoršanja stanja.

Procenu stanja rade i fizijatri i fizioterapeuti pa potražite pomoć stručnog tima za najbrže efekte i dolazak do cilja.

Fizikalna terapija svakome zatreba makar jednom u životu. Deca sve ranije imaju problema sa pravilnim držanjem i krivim tabanima, odrasli imaju premalo fizičke aktivnosti što takođe stvara promene, a stari svakako osećaju promene kao posledicu starenja.

Pronađite fizioterapeuta na vreme i neka terapija bude prevencija brojnih stanja. Terapijske procedure su različite i sigurno je da će za svakog postojati najbolja kombinacija i za prevenciju i za lečenje.

Related Articles

Leave a Comment