Kada i kako se postavlja most za zube?

by Iva

Most za zube je za mnoge najbolji izbor kod nadoknade jednog ili više nedostajućih zuba. Velika prednost ovog modela je cena koja je pristupačnija od zubnih implantata, naročito kada se nadoknađuje više zuba.

Šta je to most za zube? Kakve su opcije za postavljanje i u kojim situacijama? Pročitajte sve o tome u daljem nastavku teksta.

Most za zube – vrste 

Zubni most je fiksna protetička nadoknada za jedan ili više nedostajućih zuba. Može da sadrži dve ili više krunica, a može i da u potpunost popuni sve zube u vilici i to je totalna proteza.

On ima podlogu koja naleže na desni i krunice koje se fiksiraju na tu podlogu. Svaki most za zube se pravi posebno za svakog pacijenta i prilagođava se njegovim potrebama.

Jedno je od najčešćih načina za nadoknadu nedostajućih zuba, a razlikuje se i prema broju zuba koje treba nadoknaditi.

Kako se pravi zubni most?

Stomatolog prvo procenjuje koliko zuba nedostaje i kakva je situacija sa okolnim zubima, koliko su zdravi i kakva je situacija sa desnima.

Sledeći korak je uzimanje otisaka koji će omogućiti izradu proteze baš prema obliku i potrebama desni. I kada se proteza napravi biće potrebno manje prilagođavanje obliku desni pa je važno da stomatolog vrši redovne kontrole i podešava most za zube onako kako je to potrebno svakom pacijentu.

Stomatolog takođe izrađuje zubne krunice koje mogu biti metalokeramičke i bezmetalne. Druga varijanta je skuplja, ali i kvalitetnija i daje bolja estetska rešenja jer se svaka krunica oblikuje prema specifičnim potrebama, izgledu ostalih zuba i može da bude izuzetne beline.

Načini postavljanja zubnih mostova

Most mora imati nosače koji će ga držati u vilici. Najčešće se fiksira tako što se na dva zdrava, susedna zuba pripreme i na njih postavi cela konstrukcija koja objedinjuje i nedostajuće zube.

Nove metode uključuju implantate koji se mogu postaviti u vilicu pa da one drže most za zube. Ovo je bolje rešenje jer ne uključuje korišćenje zdravih zuba kao nosioce (kočeve) i postavljaju se samo veštački zubi koji su neophodni.

U oba slučaja procedura nije bolna i za nju se koristi odgovarajuća anestezija pa pacijent ne oseća nikakve tegobe bilo da se postavljaju titanijumski šrafovi bilo da se zdravi zubi pripremaju za most.

Koliko je teško naviknuti se na zubni most?

Navikavanje teče postepeno i zavisi od osobe do osobe pa su i iskustva različita.

U početku je moguće da se stvori neprijatan osećaj, naročito kod onih kojima nedostaje više zuba i duže vremena su bez njih. Ipak, vilica će ponovo učiti svoju ulogu i prilagoditi se mostu pa će i svaka neprijatnost proći vrlo brzo.

Ako postoji uporna bol, žuljanje, bilo kakve smetnje…stomatolog će dati najbolja objašnjenja i dati adekvatno rešenje.

Većina stomatoloških ordinacija u svojoj ponudi ima protetička sredstva i izradu i ugradnju mostova za zube. Ipak, samo najsavremeniji nude kompjutersku izradu protetičkog materijala i nove procedure kao što je upotreba implantata za proteze i mostove.

Odaberite najbolje u svom poslu i ponovo ćete imati blistav osmeh bez ikakvih nesavršenosti i sa svim zubima.

Related Articles

Leave a Comment