Kako se psihički pripremiti za carski rez?

by Iva
Carski rez

Trudnoća čini radostan put ka konačnom trenutku kada ćete zagrliti vašu bebu. Kako se bliži termin porođaja uzbuđenje i nervoza raste, a većina mama počinje da brine o porođaju.

Carski rez iako u samom trenutku rađanja ne donosi preteranu bol, ima svoje rizike, pa se mnoge porodilje brinu kako će da sve protekne. Taj stres nikako nije dobar za poslednji mesec trudnoće, često je preuveličan, a dosta puta i oteža sam čin rađanja.

Zbog toga je pravilna psihološka priprema za intervenciju jako važna, a ovaj tekst će vam pomoći u tome. Pišemo ga na osnovu iskustva onih koje su prošle porođaj carskim rezom i sigurno je da ćemo pomoći da se strahovi otklone.

Ne gledajte snimke carskog reza i ne čitajte sve komentare!

I kada vaš carski rez bude izvođen vi nećete direktno gledati postupak rađanja i najbolje je da ne gledate snimke jer vas to može samo uznemiriti. Umesto toga ako imate pitanja o konkretnoj intervenciji pitajte ginekologa da vam razjasni sve detalje.

Druga stvar koja mnoge mame plaši su komentari i iskustva carskog reza drugih trudnica. Najbolje je da ne čitate većinu ili barem ona loša iskustva jer to nije pravilo, već izuzetak.

Usmerite energiju na pronalaženje dobrih saveta kako se fizički pripremiti za porođaj, kako se koncentrisati na savete lekara i šta kako da se ponašate nakon porođaja pa da oporavak teče brže.

Više razmišljajte o periodu nakon porođaja

Koliko god se trudili da imate pozitivne misli to nije uvek lako. Pored šetnje i druženja sa dragim ljudima, mnogo može da vam pomogne i samo planiranje perioda nakon rođenja deteta. To će carski rez učiniti samo malom stanicom kad životu koji vas čeka, a vi ćete razmišljati mnogo optimističnije.

Mnoge mame se jednostavno plaše preranom radovanju i velikim očekivanjima, ali to vas ne sprečava da radite ono što se od vas očekuje – da napravite novu organizaciju u svom domu i planirate dečiju sobu

Iako ste možda od onih koji ne žele da opremaju prostor za bebu dok se porođaj ne završi, 9.mesec je pravo vreme da posetite prodavnice ili internet trgovine i da rezervišete osnovnu opremu za bebe.

Ovako će tati biti mnogo lakše, a beba će imati svu neophodnu opremu. Vama će ove aktivnosti zaokupiti pažnju i ostaviti manje vremena za brigu i razmišljanje o strahovima koji u mnogim situacijama nisu opravdani i podstaknuti su hormonima.

Ako je potrebno potražite stručnu pomoć

U slučaju da razgovor sa porodicom i prijateljima ne pomaže i osećate sve veći psihički pritisak, potražite stručan savet i pomoć.

Na prvom mestu tu je ginekolog koji će vam pomoći da razumete da li prolazite kroz normalnu fazu i da li nervoza i strah može da utiče na bebu. 

U svakom slučaju će razgovor o problemima pomoći da razumete svoje strahove i da se suočite sa njima.

Carski rez je omogućio bezbroj zdravih porođaja i sačuvanih života. Sasvim je normalno da osećate strah i nervozu, ali postoje načini i da ih kontrolišete. Koncentrišite se na svoje obaveze, ispunite dan srećnim mislima i neka vam ljubav i podrška ljudi oko vas pomogne da što opuštenije prođete poslednje dane do porođaja i da se što manje opterećujete samim činom rađanja. To je najbolja priprema koju možete imati.

Related Articles

Leave a Comment