Kako prirodni preparati utiču na nivo C-reaktivnog proteina u krvi?

by Iva

C-reaktivni protein (CRP) je protein koji se proizvodi u jetri kao odgovor na inflamatorne procese u telu. Povećani nivo CRP u krvi može biti znak inflamatornih bolesti kao što su artritis, ateroskleroza, srčana oboljenja i dijabetes tipa 2. Zbog toga je važno održavati nivo u optimalnom opsegu kako bi se sprečio razvoj ove bolesti.

Postoji mnogo lekova koji se koriste za snižavanje nivoa CRP-a, ali neki ljudi više vole da koriste prirodne preparate. U nastavku ćemo razgovarati o nekim prirodnim preparatima koji mogu pomoći u regulisanju nivoa ovog proteina u krvi.

Ulje divljeg origana kao prirodni preparat za regulisanje CRP u krvi

Jedan od prirodnih preparata koji se koristi za smanjenje nivoa CRP je ulje divljeg origana. Ovo ulje se dobija destilacijom listova biljke origana i sadrži komponente koje imaju antiinflamatorna svojstva. Postoje neke studije koje su pokazale da ulje divljeg origana može smanjiti nivo CRP u krvi. Međutim, pre nego što počnete da koristite ovo ulje ili bilo koji drugi prirodni preparat, uvek se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom. Oni će moći da vas posavetuju o ispravnoj dozi i potencijalnim interakcijama sa drugim lekovima koje koristite. Kada je u pitanju ulje divljeg origana cena može zavisiti od različitih faktora kao što su brend, kvalitet i kvantitet proizvoda. U Srbiji se ovo ulje može naći u prodavnicama zdrave hrane, biljnim apotekama, ali i mnogim onlajn prodavnicama.

Drugi prirodni preparati koji pomažu u regulisanju C-reaktivnog proteina

Postoji i mnogi drugi prirodni preparati koji se koriste za snižavanje nivoa ovog proteina, a uključuju omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi i lanenom semenu, zelenom čaju, belom luku, đumbiru i ekstraktu zelenog povrća. Ovi preparati imaju antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti nivo CRP-a u krvi.

Jedan od najpopularnijih prirodnih preparata za smanjenje nivoa ovog proteina je kurkumin, koji se nalazi u kurkumi, žutom korenu biljke Curcuma. Studije su pokazale da kurkumin ima snažna antiinflamatorna svojstva i može smanjiti nivo CRP-a. Međutim, da bi se postigao ovaj efekat, potrebna je veća količina kurkumina nego što se može dobiti ishranom, pa se obično preporučuje suplementacija.

Ishrana kao važan način regulacije upala

Pored prirodnih preparata, važno je obratiti pažnju i na ishranu. Neki hranljivi sastojci imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u regulisanju nivoa reaktivnog proteina. Na primer, hrana bogata antioksidansima, kao što su borovnice, bobice, spanać i kelj, mogu pomoći u smanjenju upale. Takođe, fizička aktivnost je takođe važan faktor u regulaciji nivoa proteina u krvi. Redovna fizička aktivnost može pomoći u smanjenju upale, a preporučuje se da odrasli imaju najmanje 150 minuta umerene do snažne fizičke aktivnosti nedeljno.

Ipak, treba naglasiti da se pre upotrebe bilo kog prirodnog preparata, posebno u slučaju nekih zdravstvenih tegoba, uvek treba konsultovati sa stručnjakom. Takođe, važno je napomenuti da prirodni preparati mogu biti efikasni u smanjenju regulisanju nivoa ovog proteina, ali ih ne treba koristiti kao zamenu za lekove koje prepisuje lekar.

Mnoge osobe koje imaju bilo koji od pomenutih problema radije se okreću prirodnim preparatima, dok zanemaruju da je i pored upotrebe prirodnih preparata, važno i pridržavanje zdravih navika poput pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti kako bi se smanjile upale u organizmu i održao optimalan nivo CRP-a u krvi. U slučaju da primetite bilo kakve simptome ili neobičnost, uvek se obratite lekaru da biste dobili odgovarajuću medicinsku pomoć i terapiju.

Related Articles

Leave a Comment