Koja je najbolja zaštita od UV zračenja?

by Iva

Planiranje godišnjih odmora, kako zimskih tako i letnjih, nosi sa sobom čitavu organizaciju, od putovanja, smeštaja, ali i aktivnosti kojima ćete se baviti dok ste na odmoru. Bez obzira da li se radi o odlasku na more ili planinu, jedno je sigurno, zaštita od UV zračenja mora biti jedna od ključnih stvari. Pogrešno je mišljenje da su sunčevi zraci štetni samo u letnjim mesecima, i da se zaštita ne mora nositi ukoliko je dan oblačan ili kišan. Kako je poslednjih godina došlo do narušavanja ozonskog omotača, tako su i sunčevi zraci postali jači ali i štetniji. 

Potreba da se koža zaštiti ne treba da bude u fokusu samo tokom toplijih letnjih meseci, već ona treba da postane svakodnevna navika, koju ćete primenjivati tokom cele godine, bez obzira koja je sezona u pitanju. Kako je tehnologija preuzela primat u svim segmentima života, tako danas postoje aplikacije koje možete instalirati a koje se tiču UV zračenja. One će vas svakodnevno obaveštavati o tome koliki je indeks zračenja u svako doba dana, kao i kada je poželjno da ukoliko ne morate ne izlazite napolje. 

Kreme za sunčanje za sve tipove kože

Zaštita kože od sunčevih zraka najbolje se postiže upotrebom krema za sunčanje za sve tipove kože. Ukoliko imate osetljivu kožu, proizvođači su se potrudili da za svaki tip kože proizvedu najbolje preparate koji će vam pružiti dugotrajnu zaštitu. SPF utiče na blokiranje štetnih UV zraka, i to u određenim procentima. Kreme za sunčanje za sve tipove kože, pored redovne upotrebe treba da se nanose i pravilno.

To znači da se one nanose 20 – 30 minuta pre nego što ćete se izložiti sunčevim zracima, a potom ih nanovo nanositi nakon dva sata ili češće ukoliko se obilnije znojite, kao i nakon svakog izlaska iz vode. Čak i sa redovnim nanošenjem krema za sunčanje, možete dobiti lep, preplanuo ten, i to bezbednim sunčanjem u periodu kada je zračenje manje. Nemojte zaboraviti na lice i vrat, čak i tokom hladnijih meseci, jer su oni i tada izloženi štetnim UV zracima.

Nega kože nakon izlaganja sunčevim zracima

Nakon izlaganja kože lica i tela sunčevim zracima, potrebno je koži obezbediti dodatnu negu. Kreme sa aloe verom i pantenolom, odlični su saveznici u smirivanju kože nakon sunčanja. Posebno je potrebno obratiti pažnju na kožu na kojoj su krenuli upalni procesi, pa su hidratantne kreme ili pene nešto što je potrebno da imate uvek pri ruci.

Kreme sa vitaminom E su takođe odličan izbor za negu kože, jer je hidriraju i dodatno neguju. Izbegavajte sunčanje u periodu od 10 – 16 časova, jer je tada štetnost UV zraka najveća. Koristite kačkete ili šešir, nosite naočare za sunce, ali i unosite dovoljno tečnosti u svoj organizam, jer ćete na taj način sprečiti dehidrataciju.

Šta sve utiče na nivo zračenja

Kada su u pitanju faktori koji mogu uticati na nivo zračenja među prvima je doba godine. U našoj zemlji, najjače sunčevo zračenje je tokom letnjih meseci. Na nivo zračenja utiče i doba dana, pa se zato preporučuje izlaganje sunčevim zracima u ranijim jutarnjim časovima, ili kasnijim popodnevnim satima. Nadmorska visina je još jedan faktor, jer se jačina UV zračenja povećava na svakih 1000 m nadmorske visine, i to za čak 10%.

Stepen oblačnosti takođe ima uticaja, s tim što treba voditi računa da je sunčevo zračenje najveće kada nema oblaka, ali isto tako određena količina ovih zraka prolazi i kroz oblake, pa je zaštita kože obavezna i pri ovakvim danima. Trava, zemlja, kao i voda najmanje reflektuju sunčeve zrake, dok sneg i led dokazano najjače reflektuju sunčeve zrake. Što se država nalazi bliže ekvatoru, UV zraci su jači i tu atmosfera apsorbuje malu količinu štetnog zračenja.

Posledice koje menjaju sve

U zavisnosti koji tip kože imate, preterano i nebezbedno izlaganje kože sunčevim zracima može imati mnoge posledice, a neke od njih vam mogu ugroziti i život. Može se pojaviti crvenilo na koži, zatim razne unutrašnje i spoljašnje alergije, kao i pege i fleke na koži. Usled preteranog izlaganja suncu, vaša koža mnogo brže stari. Najveća i po život najopasnija posledica nebezbednog izlaganja sunčevim zracima, jeste pojava zloćudnog tumora na koži, koji se naziva melanom.

Kako ne biste svoj život svesno ugrožavali, najbolja je prevencija. Prevencija se ogleda u redovnom i pravilnom nanošenju preparata za sunčanje, ali i u izbegavanju sunčevih zraka, bar u periodu dana kada je ono najštetnije i najjače. Redovno kontrolišite svoju kožu, a posebnu pažnju posvetiti kontroli svih mladeža koji se nalaze na njoj. Budite odgovorni prema svojoj koži, i na taj način će vam ona dugo ostati mladolika i negovana.

Related Articles

Leave a Comment