Koje su prednosti mašinskog pranja tepiha i podova?

by Vlada
Koje su prednosti mašinskog pranja tepiha i podova

Vlasnici kuća i poslovnih objekata često razmišljaju da li im je baš neophodno mašinsko pranje tepiha ili podova, kada bi to mogli da urade i sami ručno. Jedan jedini razlog zbog čega bi trebalo da razmotrite „uradi sam“ čišćenje je jeftinija cena i možda što ne morate da čekate na slobodan termin servisa u tom slučaju.

Za sve ostalo, uključujući i same rezultate, mašinsko pranje tepiha i podova je zakon! Zato, pre nego što se odlučite za samostalnu negu poda u vašem domu ili na poslu, obratite pažnju na velike prednosti profesionalne nege tepiha i podova u odnosu na rešavanje ovog projekta u samostalnoj režiji. Ali i ako ipak rešite da taj posao obavljate samostalno, razmislite o potrebnim alatima koji će vam olakšati proces čišćenja, a koji će se vremenom višestruko isplatiti.

 1. Ručno pranje ne rešava probleme

Profesionalne kompanije za čišćenje tepiha obično nude niz usluga na osnovu potreba poda i vašeg budžeta, a takođe mogu efikasnije da se suoče sa teškim mrljama.

Sa druge strane, postoji mnogo nedostataka za samostalnu negu i čišćenje podova. Prvo, potrebno je na pravilan način tretirati tepihe i podove, a to znači da postoje namenska sredstva za čišćenje koja se koriste za vrhunske rezultate. Zahvaljujući sredstvima i kombinaciji sa mašinama za pranje tepiha, tepih će biti dubinski tretiran, skinuće se i najokorelije mrlje, a višak vode će se ukloniti.

Ukoliko želite blistave podove koji će ostaviti utisak i biti zdrava podloga za boravak u prostoriji, pokazaćemo vam zašto da brigu o podovima prepustite profesionalnim agencijama sa alatima kao što su mašine za pranje podova i mašine za pranje tepiha.

 • Vratićete prvobitni sjaj i izgled starih podloga

Bilo da su u pitanju tvrde podloge ili vuneni tepisi, jedino sa mašinama za pranje podova možete postići efekte kao da su vaši podovi upravo izašli iz salona. Ručno zabrisivanje podova uz pomoć vode i džogera je sporo i neefikasno, naročito kod većih i osetljivijih prostorija, gde je sanitarna higijena veoma važna (bolnice, teretane, vrtići, škole, restorani). Uranjanje prljavog džogera u vodu dovodi do toga da se voda u kofi brzo isprlja, tako da bi je posle nekoliko uranjanja trebalo menjati. Takođe, ovakav način čišćenja čini da ostavljate vlažne tragove za sobom koji mogu biti klizavi i uticati na bezbednost onih koji tu prolaze.

Ribanje podova i tepiha na starinski način se smatra jednim od najtežih fizičkih poslova gde stradaju leđa, kolena i ruke radnika. Pritom, rezultati mogu biti traljavi. Tragovi deterdženta ostaju po opranom tepihu, dok se mrlje teško ili nikako uklanjaju. Previše vode izaziva nastanak buđi, a neravnomerno sušenje ostavlja ružne tragove.

Mašinsko pranje podova i tepiha će zahvaljujući rotirajućim četkama i adekvatnim sredstvima tretirati podloge na pravi način, ne zamazujući okolinu, tako da ćete već posle jedne upotrebe primetiti razliku.

 • Skinućete i najupornije mrlje

Svi smo svesni kako se neke nečistoće teško skidaju. Skloni smo da odmah reagujemo na mrlje od kafe, vina, čokolade ili mastila nekim kućnim hemijama ili trikovima. Međutim, kada je u pitanju hotelska soba ili poslovni prostor, nekad nismo u mogućnosti da odmah reagujemo kako bismo skinuli fleku dok je sveža. Naknadno ručno trljanje nam tu ne može pomoći.

Mašine za pranje tepiha imaju programe koje rade na paru ili koje peru vodom, pa ćete moći da tepihe tretirate onom metodom koja vem najviše odgovara. To znači da ćete mrlje ukloniti i naknadno, kao da ih nikada nije ni bilo.

 • Stvaranje zdravije sredine

  Iskustvo sa epidemijom kovida nas je naučilo jednu veoma bitnu stvar. Virusi i bakterije se ne prenose samo vazdušnim putem, već mogu padati na pod i na taj način se raznositi po ostalim prostorijama. Dezinfekcija podovima medicinskim sredstvima je postala regularna stvar u mnogim poslovnim objektima, kancelarijama, a posebno u onim prostorijama u kojima se više vodi računa o higijeni.

  Mašine za pranje podova mogu da koriste dezinfekciona sredstva i da veoma brzo i efikasno dubinski očiste podove kako se virusi ne bi zadržavali. Za one koji imaju alergijske i respiratorne poteškoće, dobra je vest da ovakvo čišćenje uništava alergene, polen, bakterije i ostale čestice koje su golim okom nevidljive, ali postoje u našem okruženju.

  Tepisi su tu nešto zahtevniji. Zbog svog reljefnog izgleda i vlaknastog materijala, virusi imaju tendenciju da se na tepisima duže zadržavaju. Ručnim pranjem jednostavno ne možete dopreti do najdubljih slojeva tekstila, što stvara idealnu podlogu za njihovo umnožavanje. Mašinskim pranjem, sa rotirajućim četkama koje na pritisak duboko sežu do dna tepiha, vi ćete moći da uklonite sve mikroorganizme.

  Na taj način poboljšavate radnu i životnu sredinu i utičete na poboljšanje kvaliteta života.

  • Velika ušteda vremena i sredstava

  Mašine za čišćenje podova i tepiha možda deluju kao veliki trošak, ali na duže staze se isplati, naročito ako imate firmu ili poslovni prostor. Osim što štedi sate provedene u čišćenju (koji ni za jednog radnika nije posao koji će se sa radošću prihvatiti), doprinosi kvalitetnije obavljenom poslu i boljim rezultatima. Mašinama se lako upravlja, dubinski čisti i dospeva čak i do najzapuštenijih uglova i prostora.

  Kad je u pitanju kućno pranje tepiha, najbolje rešenje za nas su tepih servisi, gde će se na najbolji način naša podna obloga oprati, išćetkati i osušiti. Međutim, ukoliko imamo tepisone koji su od zida do zida, zavučeni ispod teškog, starinskog nameštaja, onda možemo pozvati agenciju za čišćenje. Oni će za kratko vreme uz pomoć mašine za pranje tepiha izvući blistavi sjaj našeg tepisona, da ga nećemo prepoznati.

  Ovo je takođe idealno rešenje za hotele i poslovne prostore koji neguju topla, tekstilna gazišta u svojim prostorijama, a koji razmišljaju o njihovom održavanju. Mašina za pranje tepiha je nešto u šta vredi uložiti jer ćete omogućiti profesionalno čišćenje koje uklanja sve – čak i polen, prašinu i spoljašnje zagađivače vazduha.

  Related Articles

  Leave a Comment