Koliko je vremena potrebno za izgradnju montažne kuće? Iznenadićete se brzinom

by Iva

Montažne kuće su u poslednjih desetak – petnaest godina sve popularnije i može se reći da polako preuzimaju prednost kada je izgradnja stambenog prostora u pitanju. Ova vrsta objekata se na našim prostorima gradila i pre nekoliko decenija, ali, ovaj način gradnje se primenjivao uglavnom za vikendice ili neke pomoćne prostorije, dok su objekti za stanovanje bili građeni na tradicionalan način. 

Kako je tehnologija napredovala, za izgradnju ovakvih objekata počeli su da se koriste novi, izdržljiviji materijali sa boljom izolacijom. Vremenom su i na našim prostorima počele da se grade izuzetno kvalitetne montažne kuće, atraktivnog izgleda. 

Ono što je velika prednost izgradnje montažnih objekata zbog koje se i većina investitora odlučuje baš za njih je vreme izgradnje. 

Montažna kuća je gotova za najviše dva meseca

Prilikom dogovora o izgradnji montažne kuće investitor se sa građevinskom firmom dogovara oko toga da li očekuje da će mu kuća biti izgrađena u sivoj fazi ili po sistemu „ključ u ruke“. 

Za izgradnju montažne kuće u sivoj fazi građevinske firme obično navode da im je potrebno oko mesec dana kako bi se kuća stavila pod krov. Siva faza izgradnje podrazumeva da će se postaviti unutrašnji i spoljni zidovi, krovna konstrukcija, crep, da će se uraditi opšiv krova, postaviti pvc stolarija, da će se uraditi gletovanje i farbanje unutrašnjih zidova, montiranje oluka, kompletna fasada i postavljanje creva za razvođenje električne instalacije po kući. 

Izgradnja montažne kuće po sistemu „ključ u ruke“ podrazumeva da su svi zanatski radovi gotovi i da se investitor odmah može useliti u objekat. To znači da će se razvesti elektorinstalacija po celoj kući, razvesti voda i kanalizacija, zatim postaviti unutrašnja vrata, pločice u kupatilu i kuhinji, da će se postaviti podovi u svim ostalim prostorijama i postaviti sanitarija u kupatilu. Za ovo je, zajedno sa izgradnjom, potrebno oko dva meseca, što je i dalje, mnogo kraće nego kada se kuća gradi na tradicionalan način. 

Izrada temelja se posebno računa

Treba napomenuti da se u ukupno vreme za izgradnju bilo koje faze montažne kuće ne računa vreme koje je potrebno za izgradnju temelja. Za iskop temelja, armiranje, zaštitu od vlage i izlivanje betona, kao i za sušenje, potrebno je nekoliko nedelja. 

Takođe, prilikom sklapanja ugovora o izgradnji montažne kuće investitoru će biti ponuđene cene objekta sa izgradnjom temelja, bez izgradnje temelja, u sivoj fazi ili u fazi „ključ u ruke“. Investitor će sam odlučiti šta mu najviše odgovara i na osnovu njegove odluke će se izraditi ugovor.

Za montažne kuće „po meri“ treba više vremena

Iako su montažne kuće u suštini tipske i biraju se iz kataloga, mnoge građevinske firme nude opciju da se postojeći projekat prilagodi željama investitora. Ukoliko do toga dođe investitor može da očekuje da će biti potrebno nešto više vremena za izgradnju objekta. Razlog za to je što se profili za izgradnju kuće izrađuju u fabirici i tek onda dopremaju na gradilište. Ukoliko su promene već postojećeg projekta velike i neophodno je da se izrađuju posebni profili, investitor će morati da čeka određeno vreme za početak radova. 

Ipak, čak i uz to je za izgradnju montažne kuće potrebno daleko manje vremena nego za izgradnju kuće na klasičan način.

Related Articles

Leave a Comment