Odmor na više destinacija: 5 stvari o kojima treba voditi računa

by Vlada
Odmor na više destinacija: 5 stvari o kojima treba voditi računa

Možda nije naučno dokazano, ali u praksi svakako jeste – leto je najkraće godišnje doba, i svaki letnji odmor proleti za tren. Nismo se čestito ni raspakovali i krenuli u istraživanje destinacije, već je vreme da krenemo kući i vratimo se svojim uobičajenim obavezama. Poznajući ovo pravilo o relativnosti vremena, mnogi od nas žele da odmor što bolje iskoriste. Da odmaramo na plaži, ali i da što više stvari vidimo i doživimo.

Tako je nastao pojam „odmor na više odredišta“ (multi destination), koji podrazumeva podelu odmora između dve ili više destinacija, a i sve je više agencija koje organizuju ovakav tip putovanja. To bi moglo biti različite oblasti iste zemlje, gde se u svakoj od njih ostaje nekoliko dana (kao što je recimo Sejšeli, gde putnici promene bar 2 ostrva tokom boravka). Ili to može značiti posetu više od jedne zemlje na istom putovanju.

Posebno su popularne destinacije na dugim relacijama, gde možete odlučiti da razdvojite vreme putovanja do odredišta, sa kratkim boravkom na drugom mestu na putu. Evo nekih korisnih saveta i predloga za organizaciju multi destinacijskih putovanja.

Kako da se nosite sa složenim ili multi destinacionim projektima planiranja putovanja

Složeni ili višedestinacijski projekti planiranja putovanja mogu biti izazovni, ali i isplativi. Zahtevaju pažljivo istraživanje, organizaciju, fleksibilnost i kreativnost kako biste maksimalno iskoristili svoje vreme, budžet i iskustvo.

  1. Definišite svoje ciljeve i prioritete

Prvi korak u rukovanju složenim ili višedestinacionim projektima planiranja putovanja je da definišete svoje ciljeve i prioritete. Koja je svrha vašeg putovanja? Koje su glavne atrakcije ili aktivnosti koje želite da vidite ili radite? Koliko vremena i novca morate da potrošite? Koliko ljudi putuje sa vama? Koliko vam je prijatno da menjate planove ili se nosite sa neizvesnostima? Ova pitanja će vam pomoći da suzite svoje mogućnosti i fokusirate se na ono što vam je najvažnije. Koristite savete turističke agencije, koji su stručnjaci u toj oblasti i imaju iskustvo i kontakte kako bi vaš odmor bio nezaboravan i besprekoran.

  • Istražite svoje destinacije i logistiku

Sledeći korak je istraživanje vaših destinacija i logistike. Morate da saznate najbolje vreme za posetu, uslove za vizu i ulazak, zdravstvene i bezbednosne mere predostrožnosti, kulturu i bonton, valutu i ​​kurs, opcije prevoza i smeštaja, kao i lokalne atrakcije i aktivnosti. Takođe morate da razmislite kako da stignete sa jednog mesta na drugo, koliko dugo ćete ostati na svakoj lokaciji i kako da uravnotežite svoj plan puta. Možete da koristite onlajn alate, vodiče, blogove, forume, recenzije i preporuke da biste prikupili informacije i inspiraciju.

Obratite se turističkom agentu za putovanja koji je specijalizovan za vašu željenu destinaciju umesto da otvarate 17 kartica u pregledaču i pronalazite zastarele informacije.

  • Organizujte svoje informacije i rezervacije

Treći korak je da organizujete svoje informacije i rezervacije. Morate da pratite svoje letove, vozove, autobuse, iznajmljivanje automobila, hotele, obilaske, karte, rezervacije, potvrde i vaučere. Takođe morate imati kopije pasoša, vize, osiguranja, medicinske dokumentacije i kontakte za hitne slučajeve. Možete da koristite aplikacije, tabele, fascikle, novčanike ili planere za skladištenje i pristup svojim informacijama i rezervacijama. Takođe morate da ih proveravate i ažurirate redovno za bilo kakve promene ili otkazivanja.

  • Budite fleksibilni i prilagodljivi

Četvrti korak je da budete fleksibilni i prilagodljivi. Morate biti spremni za neočekivane situacije, kao što su kašnjenja, zatvaranja, vremenske prilike, štrajkovi, prevare ili hitni slučajevi. Takođe morate biti otvoreni za nove mogućnosti, kao što su upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, otkrivanje skrivenih dragulja ili isprobavanje novih stvari. Možete da koristite aplikacije, mape, vodiče ili lokalno stanovništvo da pronađete alternativna rešenja ili predloge. Takođe morate imati rezervni plan, fond za nepredviđene slučajeve i pozitivan stav.

Osim pozitivnog stava, želite da imate i kulturnu svest. Nalazite se u novoj zemlji, koja ima različite jezike, verovanja i običaje. Gledajte na sve otvorenog uma i otvorenog srca. Prihvatite mogućnosti za istinsku kulturnu razmenu.

  • Uživajte u putovanju i učite iz njega

Poslednji korak je uživanje u putovanju i učenje iz njega. Morate da maksimalno iskoristite svoj složeni ili višedestinacioni projekat planiranja putovanja tako što ćete se zabavljati, istraživati, učiti i stvarati uspomene. Takođe treba da razmislite o svom iskustvu, šta vam se dopalo, a šta ne, šta ste naučili i stekli i šta biste sledeći put uradili drugačije ili bolje. Možete da koristite dnevnike, fotografije, video zapise ili suvenire da dokumentujete i delite svoje putovanje. Takođe morate da cenite i zahvalite sebi i drugima što ste to omogućili.

Iako rukovanje složenim ili višedestinacionim projektima planiranja putovanja može biti uzbudljivo, takođe zahteva vreme, trud i stručnost. Rad sa turističkom agencijom može ponuditi neprocenjive prednosti i bezbrižnost. Turistički agent za putovanja može pružiti insajdersko znanje, personalizovane preporuke, pristup ekskluzivnim iskustvima i stručno vođenje tokom procesa planiranja. Njihova stručnost može pomoći u racionalizaciji logistike, optimizaciji ruta i osiguranju nesmetanog i nezaboravnog putovanja. Ako svoje planove putovanja poverite savetniku za putovanja, možete uživati u iskustvu bez stresa i fokusirati se na stvaranje doživotnih uspomena.

Koje su najzanimljivije 2 u 1 kombinacije egzotičnih putovanja?

  • Šri Lanka i Maldivi: Kultura i luksuz se nikada nisu tako dobro spojili! Šri Lanka, poznata po svojim hramovima, čaju i lokalnim osmesima, zemlja je koja bi trebalo da bude na svačijoj listi. Istražite kulturni trougao u Jetving Vil Uiana i Hill Countri u Tailors Hillu, pre nego što odete na odmor i leškarenje na Maldivima. A tamo, koje god ostrvo da odaberete nećete pogrešiti! Na samo 25 minuta gliserom od Malea, čim siđete sa glisera, ući ćete u svet raja.
  • Dubai i Maldivi: Započnite svoj odmor u užurbanom Dubaiju. Veliki i spektakularan milionski centar nalazi se u srcu pustinje u Persijskom zalivu. Ovde možete da se divite legendarnim fontanama ili uživate u popodnevnom čaju u jednoj od najviših zgrada na svetu. Grad je pun atrakcija, da će vam biti teško da se ograničite na nekoliko. Sledeća stanica je raj, Maldivi, udaljeni samo 4 sata leta. Uživajte u rajskoj slici savršenog ostrva i zaista se opustite, u stilu Robinzona Kruzoa.
  • Da li tražite više avanture? Vijetnam, Kambodža i Tajland su idealno smešteni za doživljaj uzbudljive turneje na više destinacija kroz Indokinu, sa veličanstvenim hramovima, ostacima rata i živopisnom zabavom za zaista eklektičan odmor.
  • Havana i Varadero. Kuba je idealna karipska destinacija koja ima svoj šmek, istoriju, lokalne specifičnosti i nestvarno lepe karipske plaže. Zato je put na Kubu uvek kombincija istorije i lokalnog života koji podrazumeva boravak u Havani, i luskuznog odmora u all inclusive smeštajima koji se nalaze u Varaderu.
  • Tanzanija i Zanzibar. Put na ove destinacije spaja različita iskustva – od fascinantne divljine afričkih safarija do idiličnih plaža i tirkiznih voda Indijskog okeana. U Tanzaniji možete istražiti nacionalne parkove, upoznati bogatstvo divljih životinja i doživeti nezaboravne trenutke u prirodi. Nakon toga, putovanje na Zanzibar nudi opuštanje na rajskim plažama, ronjenje u koralnim grebenima i upoznavanje živopisne kulture ostrva. Ovo putovanje donosi harmoniju između avanture i opuštanja, pružajući vam jedinstvenu priliku da doživite najbolje od obe destinacije.

Odmor na više destinacija nudi putnicima odličan način da vide  i dožive različita mesta u kratkom vremenskom periodu. Za one koji vole kombinaciju aktivnog i opuštajućeg odmora, ovakva putovanja su zakon. Obilazak sa vodičem pruža zagarantovani plan puta i osigurava da ništa nećete propustiti.

Related Articles

Leave a Comment