Šta je motivacija i kako je možete steći?

by Iva
motivisana-srecna-devojka-sa-rukama-u-visu

Da li ste nekada razmišljali o tome šta je to što navodi sportistu da iznova i iznova trenira i radi iste vežbe i pokrete, studenta da više časova tokom dana ili noći uči za ispit ili dete da ne odustane od učenja vožnje bicikla iako je nekoliko puta palo sa nje? Odgovor na sva ova pitanja je isti i vrlo je jednostavan: to je motivacija. U narednim redovima možete pročitati šta je motivacija, kako su povezane motivacija i psihologija i kako motivisati sebe?

Šta je motivacija?

Motivacija je kompleksan pojam koji se u nauci dugo izučava a brojni naučnici i teoretičari dali su svoje tumačenje motivacije.

Reč motivacija potiče od latinske reči movere i u bukvalnom prevodu na naš jezik znači pokrenuti se, odnosno kretati se. U širem, dubljem značenju, motivacija se može prevesti kao pokretanja na rad, delovanje, pomeranje napred.

Na različite načine se može definisati motivacija. Na pitanje sta je motivacija, psihologija kaže je to psihički proces koji pokreće, usmerava i održava određeno, željeno ponašanje ljudi. Drugim rečima, motivacija objašnjava zašto se ponašamo na način na koji se ponašamo i koji faktori utiču na to. 

Kako motivisati sebe?

Živimo u vremenu koje je puno izazova, globalnih kriza i problema. Pored toga, suočavamo se sa privatnim problemima i nedaćama i često kažemo da nemamo želje ni za čim. 

Zbog toga, za svakog pojedinca, veliki značaj ima motivacija. Psihologija smatra da svakog od nas pokreću određeni motivatori, odnosno psihološke potrebe koje je potrebno zadovoljiti kako bi pojedinci bili motivisani, produktivni i uspešno funkcionisali i obavljali svakodnevne i radne zadatke. U glavne motivatore spadaju: prihvatanje ličnosti, čulne potrebe, priznavanje rada, vremenska struktura. Potrebno je da odgovorimo na ove potrebe i pre svega motivišemo sebe kako bismo mogli da motivišemo druge ljude. 

Ovo su neki od saveta kako možete mostivisati sebe i odgovoriti na pomenute potrebe:

  • Napravite strukturu svog vremena. Odredite šta su vaši prioriteti i koji su vam ciljevi u narednom vremenskom periodu, a zatim, u skladu sa njima napravite planove za danas, sutra, sledeću nedelju i za naredni mesec. Takođe, ne zaboravite da predvidite i vreme koje ćete imati samo za sebe, da se opustite i uživate u aktivnostima koje vam prijaju. 
  • Neka prostori u kome provodite najviše vremena, kao što su vaša kuća ili radno okruženje budu udobni, prijatni i neka odišu toplinom. Opremite se nameštajem koji vam se dopada, zidove okrečite u omiljene boja, a prostor oplemenite uramljenim slikama sa dragim osobama i ukrasnim biljem. Prijatan ambijent uticaće pozitivno na vas i uživaćete da u njemu odgovarate na nove izazove koji su pred vama. 
  • Provodite što više vremena sa svojom porodicom, prijateljima, partnerom ili poznanicima čije vam društvo prija i uživajte u vremenu provedenom sa njima. Izbegavajte negativne, namrgođene ljude koji su uvek loše volje i okružite se zabavnim i pozitivnim ljudima, smejte se što više, to će veoma pozitivno uticati na vaše samopouzdanje i motivaciju.
  • Pomozite drugima da reše neki zadatak ili problem koji imaju, podelite sa njima svoja znanja i iskustva koja će im biti od koristi. Oni će vam biti veoma zahvalni jer ste im pomogli, a vi ćete biti ispunjeni osećanjem vrednosti i postignuća. To će vam pomoći da motivišete sebe u nekim narednim, izazovnim situacijama koje se nađu pred vama. 

Za još korisnih informacija, pratite naš izvorznanja.rs.

Related Articles

Leave a Comment