Ultrazvuk male karlice – sve što je važno znati

by Iva

Reproduktivno zdravlje žena važno je blagovremeno proveravati i ispitivati preventivnim ginekološkim pregledima, koji se mogu realizovati u velikom broju državnih i privatnih ordinacija i klinika. Zahvaljujući otkriću kao što je 2D i 3D ultrazvučni pregled, moguće je pregledati kompletno stanje materice, njene sluzokože – endometrijuma, zatim grlića, jajnika, jajovoda i svih drugih važnih elemenata reproduktivnih organa. Pravovremeno realizovani pregledi mogu biti važna mera u sprečavanju brojnih simptoma teških oboljenja i sačuvati život. 

Ultrazvuk male karllice predstavlja važno ispitivanje koje je potrebno da realizuju žene preventivno bar jednom ili dva puta godišnje, a u slučaju pojave različitih simptoma, neposredno nakon toga. U oblasti ginekologije, ovakav ultrazvuk realizuju specijaliste ginekoogije, akušerstva i citologije, kako u oblastima planiranje trudnoće, vantelesne oplodnje i ispitivanja sterliliteta, tako i u domenu dijagnostike anomalija i histeroskopija.

Šta predstavlja 3D ultrazvučni pregled male karlice?

U modernom vremenu, inovativna dostignuća tehnologije i tehnike primenjuju se i u svim granama medicine, pa tako i ginekologiji, koja je izuzetno važna za ispitivanje zdravlja reproduktivnih organa žena. Ultrazvuk male karlice predstavlja savremeni preventivni 3D, odnosno „trodimenzionalni“ pregled zahvaljujući kojem je moguće izvršiti detaljne analize svih organa – materice, jajnika, jajovoda, krvnih sudova i svih drugih bitnih unutrašnjih delova tela u ovoj regiji. 

Kako to nije izvodljivo uz 2D ultrazvučni pregled koji se najčešće sprovodi, najčešće se kombinuje 3D inovativnijim rešenjem. U najvećem broju ordinacija, prvenstveno se sprovodi klasičan ručni ginekološki i ultrazvučni pregled, pa tek onda prema potrebi zakazuje 3D ultrazvuk male karlice.

Pojave za koje je ovaj ultrazvuk izuzetno koristan danas

Inovativni ultrazvuk male karlice u 3D varijanti predstavlja važnu i korisnu dopunu klasičnom ultrazvučnom pregledu, i to posebno u slučaju procene i analize određenih situacija. U slučaju pojave mioma, obezbeđuje procenu njihove veličine, mogućnostima za rast, prokrivljenost i položaj, nakon čega se može odlučiti o neophodnosti i vrsti hirurške intervencije. Pored toga, ultrazvuk male karlice olakšava razlikovanje prostih cisti od tumora, a zatim omogućava i njihovu lokalizaciju, merenje dimenzija, svojstava krvnih sudova i pojavu maligniteta. 

Sveobuhvatanost ovog ultrazvučnog pregleda potvrđuje i pružanje procene funkcije jajnika i krvnih sudova u trodimenzionalnoj varijanti, zatim ispitivanje karakteristika i veličine policističnih jajnika, kao i razloga za sterilitet praćenjem ovulacije u periodu ciklusa. Uz sve što je prethodno navedeno, 3D ultrazvučnim ispitivanjem male karlice otkriva se endometrioza – lokalizacija, prokrivljenost i veličina, a zatim donosi odluka o tome kako je najbolje tretirati promene, odnosno da li je potrebna operacija. 

Zašto je važno blagovremeno realizovati 3D ginekološki pregled?

Prevencija je izuzetno značajan element zdravlja svih ljudi, pa tako i reproduktivnih organa žene, zbog čega se savetuje razvijanje navika odlaska kod ginekologa. Već je prethodno navedeno da se ultrazvuk male karlice u 3D varijanti otkriva miome i ciste, policistične jajnike, endometriozu, omogućava praćenje ovulacije u ciklusu, ispitivanje uzroka steriliteta, pružanje detaljnih analiza i procena na osnovu kojih se donose dalje odluke. 

Prednosti koje daje ultrazvuk male karlice su mnogobrojne generalno, ali i u poređenju sa 2D varijantom, s obzirom da prvenstveno omogućavaju praćenje stanja u tri dimenzije, u odnosu na dve. Otkrivaju se urođene anomalije materice – lučna, dupla, jednoroga, dvoroga i slično, zatim prate promene sluzokože materice, odnosno endometrijuma, olakšava uspostavljanje dijagnoze za polipe, miome i ciste u šupljini materice i dobija potpuni uvid u siluetu endometrijuma, što je izuzetno postignuće koje je bilo moguće samo HSG snimkom. 

Ono što je najvažnije pomenuti, jeste da ovakvi pregledi mogu sačuvati život, jer zahvaljujući prevencije moguće je delovati blagovremeno i otkloniti sve uzroke i promene, koje bi kasnijim razvojem prerasle u tumore i malignitete. Takođe, savet lekara jeste kombinovati 2D i 3D ultrazvučni pregled predela male karlice, uz klasičnu ručnu proveru, ali naravno i uzimanje vaginalnog i brisa grlića materice, kao i ispitivanje uzorka za „papa“ test. Sve to, u dogovoru sa ginekologom može se realizovati u kratkotrajnoj i bezbolnoj proceduri, ali u slučaju da je to neophodno, izvodljivo je realizovati i samo ultrazvučni pregled bez drugih analiza, ukoliko su prethodno ili u bliskoj prošlosti već realizovana takva ispitivanja. 

Mnogo je razloga iz kojih je neophodno uraditi ultrazvuk male karlice, kao važnog ginekološkog pregleda na osnovu kojeg se mogu izvesti brojni i detaljni zaključni u današnjem vremenu. Pre odlaska na 3D ultrazvuk, pacijenti se mogu informisati o tome šta predstavlja, zašto je značajan, koje prednosti pruža i na osnovu kojih pojava se posebno preporučuje, što će naravno uvek obrazložiti i ginekolog. Bitno je znati da se radi o bezbolnoj proceduri koja se vrši inovativnim dopler uređajima vaginalnim putem, dok kvalitetan snimak pruža pregled unutrašnjih organa u trodimenzionalnoj varijanti i sa veliki brojem detaljnih informacija i pokazatelja, zbog čega se i preporučuje kao važna prevencija i dijagnostika reproduktivnog zdravlja žena.

Related Articles

Leave a Comment