Sarkopenija – prkosi vašoj vitalnosti

by Iva
muskarac pati od sarkopenije

Sarkopenija je gubitak mišićne mase koji je bio rezervisan za znake starenja, ali sve češće pogađa i mlađe osobe. Premalo fizičke aktivnosti dovodi do atrofije mišića i smanjenja njihove mase što je sada učestalo stanje.

Naše telo do 40-te godine uvećava mišićnu masu, ali se nakon toga taj proces usporava, a smanjena fizička aktivnost čini svoje pa se mišićna masa gubi.

Jedna statistika kaže da se između 40. i 50. godine izgubi 8% mišićne mase da bi ta statistika rapidno rasla nakon 50-te godine života.

Osoba koja ima sarkopeniju ima 58% više šanse za padove i lomove, a od 1,5 do 4,5 puta više za nastanak invaliditeta.

Sarkopenija se javlja sve češće

Jedna od posledica premalo fizičke aktivnosti jeste slabije aktiviranje mišića što dovodi do toga da se razvijaju brojna hronična stanja, a među njima je i sarkopenija.

Trebalo bi aktivirati sve mišićne grupe, vežbati i hraniti se pravilno, ali pošto je tempo života brz, mnogi zaborave osnovne potrebe ljudskog organizma, predugo sede, imaju premalo fizičke aktivnosti što za posledicu ostavlja prostor za razvoj brojnih oboljenja.

Kao što se i starijima preporučuje, najbolje je da se poradi na prevenciji i da se već pri prvim znakovima tromosti i nesigurnosti kreme sa laganim šetnjama, umerenim vežbanjem i pravilnim izvođenjem pokreta.

Ovo poslednje je jako važno da bi se izbegle povrede koje kod starijih ljudi izazivaju još manje pokreta i ubrzavanje sarkopenije.

Ako se brzo umarate, slabo izdržavate veće napore smanjuju vam se refleksni odgovori i motoričke funkcije…u riziku ste od opšte slabosti mišića što je odličan uslov da se razvije sarkopenija.

Konstantna pokretljivost i vežbanje

Izuzetno je važno raditi na vitalnosti organizma pre nego što se jave prvi simptomi. Dakle, ako imate premalo fizičke aktivnosti u riziku ste da se razvije sarkopenija dosta ranije nego što bi to bilo očekivano.

Mere prevencije podrazumevaju vežbanje i najbolje pod blagim opterećenjem. Trebalo bi uključiti vežbe istezanja i vežbe otpora. Najbolje je posetiti fizijatra za konkretne savete i pomoć pri izvođenju da ne bi došlo do povreda i problema.

Svakodnevne aktivnosti treba obavljati sa što više šetnje: ređe koristiti automobil, lift zameniti stepenicama i obavljati što više stvari bez pomoći drugih. Samo tako je stvaraju uslovi za sporiji gubitak mišićne mase pa da se sarkopenija odloži i ublaže njeni efekti.

Pravilna ishrana i suplementacija

Uz veću pokretljivost važno je unositi što više vitamina kroz raznovrsnu hranu, ali i suplementaciju koja je napravljena tako da se sarkopenija uspori kroz veću dozu proteina koji učestvuju u izgradnji mišićne mase.

Kalcijum, vitamin D, magnezijum, B vitamin…su takođe važni i najbolje je kada se kupi preparat koji ima za cilj stimulisanje izgradnje mišića i vraćanje njihove funkcije. Tako se dvostruko čuva mišićna masa – kroz veću fizičku aktivnost i kroz vitamine koji pospešuju bulju funkciju i izgradnju mišićne mase.

Vodite računa o svom telu i radite na prevenciji radi što efikasnijeg otklanjanja problema koji će se sigurno javiti kao normalan proces starenja. Pravilna, umerena fizička aktivnost može da donese odlaganje sarkopenije i vitalnost i u poznijoj životnoj dobi bez ikakvih poteškoća.

Related Articles

Leave a Comment