Vitamini za imunitet – da spremni dočekate leto

by Iva

Svako godišnje doba je posaeban izazov za naš imunitet – jesen zbog vlage, zima zbog hladnoće i smoga, proleće zbog promenljivih temperatura, leto zbog alergija. Poslednjih godina nam se čini da smo do doba pandemije još i znali kako da očuvamo svoj imunitet, ali nakon Korone, sve nas muče razne dubioze.

Toliko toga smo čuli, pročitali i videli da smo postali sumnjičavi i prema onome što su činjenice vezane za naše elementrno zdravlje i očuvanje imuniteta. Sa druge strane, mnogi su se borili sa virusom i još uvek se od njegovih posledica oporavljaju, pa je dobro podsetiti se nekih proverenih „recepata“. Ukoliku na vreme uzimamo određene vitamine, mogo toga možemo bez posledica pobediti – viruse, alergije, neraspoloženje, … Iz tog razloga sada nam je, u preventivne svrhe, neophdan „set prolećnih vitamina za imunitet“ kako bismo spremni dočekali leto.

Vitamin C

Toliko puta je pomenut da već zvuči kao mit, ali ne, vitamin C stvarno čini osnovu dobrog imuniteta. To je jedini vitamin koji utiče na povećanje vaše energije. Prirodni je antioksidans, koji jača imunitet, štiteći naše ćelije od slobodnih radikala. On sprečava oksidativni stres i učestvuje u borbi organizma protiv upala. Pored toga je i dobar antihistaminik, što u prevodu znači da u velikoj meri može da utiče na našu toleranciju prema prolećnim alergijama – polen, ambrozija, lipa,… Vitamin C poboljšava i respiratorne funkcije, pa je odličan za sve koji imaju problem sa prolećnim prehladama. Pri tom pojačava i proizvodnju kolagena u krvi, pa je odlčan za osetljiv tip kože. Vitamin C je moguće uneti pomoću suplemenata ili preko hrane (brokoli, prokelj, bobičasto voće, citrusno voće, paprika, krompir,…) Potrebna doza za prosečnog odraslog čoveka iznosi 75 g, a ukoliko dođe do preteranog unosa C vitamina, može doći i do laksativnog efekta.

Vitamin D

Ukoliko se putate da li je potrebno i tokom proleća i leta uzimati vitamin D – odgovor je da. Na našim prostorima, zbog promenljivg vremena, nema uvek dovoljno intenzivnog sunca i dovoljno sunčanih sati. Sa druge strane, jako ultra ljubičasto zračenje može oštetiti vašu kožu, ukoliko je osetljiva i na taj način još i poništiti dejstvo D vitamina. Zato je preporučljiva suplementacija i tokom letnjih meseci. Za odražanje dovoljne količine D vitamina u organizmu, pomoći će vam D 2000. Najbolje je uzimati ga uz najobilniji obrok u toku dana.

Beta glukan

Ovo je odličan vitamin za imunitet. Beta glukan pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi i holesterola; poboljšava rad srca; održava zdrave crevne bakterije (što je neophodno nakon zime provedene u zatvorenom prostoru); stimuliše imuni i respiratirni sistem. Beta glutena ima u: integralnim žitaricama, mekinjama, pšenici, oovsenim pahiljicama, pekarskom kvascu i u pojedinim vrstama gljiva.

Cink

Cink je posle gvožđa drugi mineral po zastupljenosti i ima ga malo u našem organizmu, ali je važam vitamin za imunitet. On je dobar antioksidans, ima antiinflamatorno sredstvo i utiče na naše ćelije ( na deobu ćelija, njihov rast i razvoj; formiranje DNK i proteina). Pored toga, utiče na stvaranje hormona štitne žlezde i deluje povoljno na metabolizam. Cink štiti našu kožu, kosu i nokte. Preporučena doza cinka na dnevnom nivou je samo 8 mg.

Related Articles

1 comment

Vaša creva, vaša pravila! Kreirajte svoj put ka savršenom stomaku! - Izvor Znanja 26. октобар 2023. - 12:21

[…] hrane i osigurava njen nesmetan prolazak kroz creva. Kada tome dodate limun, dobijate dodatak vitamina C, antioksidanata i povećavate kiselost u stomaku, što utiče na poboljšavanje procesa […]

Reply

Leave a Comment