Zdravstvene prednosti koje poseduje origano ulje

by Iva

Poznajmo ga najbolje kao začin posebnog mirisa koji mami stolu, kako kroz pizzu, tako i kroz brojna jela koja nam dolaze iz Italije i njihove kuhinje. Međutim, origano nije isključivo začin, u stvari, to je tek na nekom drugom mestu, budući da se benefiti ove biljke koje ima u okviru zdravlja ne mogu postaviti ni na jedno osim prvog mesta. Origano je odličan da se uzima kao začin, jer i na taj način nesumnjivo ima pozitivan uticaj na organizam, ali, ono što je daleko važnije jeste esencijalno ulje origana koje utiče na ceo organizam dajući mu snagu i lek u određenim bolestima.

Kako se dobija ulje origana?

Esencijalno ulje origana se dobija najpre sušenjem same biljke i njenih izdanaka, te se nakon sušenja ulje sktrahuje i koncentruje destilovanom vodenom parom. Osim na ovaj način, origano ulje se može mešati i sa drugim, neutralnim uljima. Ono šta origano čini tako specifičnim po mirisu, kao i ulje koje od njega nastaje, jesu jedinjenja koja se nazivaju fenoli, terpenoidi i terpeni, a osim tog karakterističnog mirisa, oni utiču na zdravstvene benefite koje ovo ulje ima za organizam, od kojih ćemo svakako pomenuti one najvažnije.

Origano ulje je snažni antioksidans

Brojne studije su se bavile samom biljoom origana, upoređujući ga sa drugim biljkama, a većina njih donosi zaključak da esencijalno ulje origana ima najveću koncentraciju antioksidanasa koji štite organizam od delovanja slobodnih radikala, i to u odnosu na 39 najčešće korišćenih biljaka u ishrani i lečenju.

Antibakterijsko dejstvo

Kada dođe do pojave nekih bakterija u organizmu koje izazivaju upale i druge zdravstvene smetnje, može se dogoditi da antibiotici imaju slabo delovanje, ali, usled posedovanja supstance pod nazivom karvakrol, esencijalno ulje origana utiče na uništavanje brojnih bakterija, zbog čega je njegova primena u ovom segmentu jako popularna i potrebna. Osim toga, usled posedovanja karvakrola, origano ima i antiflamatorno dejstvo, zbog čega je odlično ga koristiti kod bilo kojih upala.

Ublažavanje bola

Postoje različita ulja koja se koriste u trenucima kada je potrebno umanjiti bol, a među njima je i esencijalno ulje origana koje u brojnim slučajevima pokazuje dejstvo poput nekih od najpopularnijih medikamenata koji se koriste kada je ublažavanje bola u pitanju.

Antikancerogeno dejstvo

Sa porastom broja pacijenata koji imaju utvrđenu dijagnozu kancera, poraslo je i interesovanje za origano ulje. Ovome je doprinelo njegovo antikancerogeno dejstvo, budući da esencijalno ulje origana utiče na taj način na kancerogene ćelije da ih navodi da počine „samoubistvo“, tj. ubija ih. Posebno je istaknuta važnost njegove primene kod kancera pluća, jetre i dojke, gde se pokazalo da origano ima ogroman uticaj na smanjenje tumora, kao i u samom procesu lečenja bolesti.

Ostali zdravstveni benefiti

Sve ovo nisu jedini zdravstveni benefiti koje origano ulje „nosi“ sa sobom. Ono utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema snižavajući nivo holesterola, održavajući ga u granicama zdravlja. Pored toga, esencijalno ulje origana utiče na probavne probleme, kao što su dijareja, gasovi, nadimanje, održavajući crevnu floru urednom. Čak ni to nije sve, jer novije studije pokazuju da se ulje origana može koristiti kod osoba kojima je potrebna redukcija telesne težine.

Ako želite da saznate više detalja i sve prednosti koje vam može pružiti konzumiranje origano ulja, preporučujemo vam da istraživanje nastavite na ovom sajtu.

Related Articles

Leave a Comment