Uloga perlita u gajenju sadnica cveća i povrća

by Iva

Uzgajanje sadnica cveća i povrća u kućnim uslovima za mnoge je samo hobi, medjutim, može biti i vrlo unosan posao. Cveće, koje na leto raskošno ukrasi mnoge parkove u Srbiji i sveže povrće koje slašću mami sladokusce, ovih dana tek niče u saksijicama u rasadnicima ili porodičnim plastenicima.

Mnogi od tih porodičnih proizvodjača počinju sa jednim plastenikom, a onda lepota i uživanje u ovom poslu iznedri njih desetine, proizvodnja sadnica od hobija postaje posao, a proizvodjači nužno postaju preduzetnici koji mora da tragaju za što boljim uslovima poslovanja, u ovom poslu oni se odnose na što bolje uslove gajenja sadnica, tako dolaze do perlita, revolucionarnog organskog otkrića za povrtare i baštovane.

Perlit je tajna uspešnog gajenja sadnica

Sadnice su vrlo nežne, zato je za baštovane put podizanja semena do biljke vrlo zahtevan, traži trud, dobro poznavanje strukture zemlje u kojoj se gaje sadnice, ali i mogućnost dodavanja raznih dodataka, jedan od njih je svakako perlit, koji mogu da poboljšaju kvalitet zemlje u koju se sade sadnice. Perlit se u smeši za sadnice meša sa zemljom, supstratima, humusom, peskom i tresetom, medjutim, od odnosa perlita i ostalih supstanci zavisi kvalitet podloge u koju se sadi seme. Važno je da perlit zadržava oblik čak i u teškom zemljištu, njegova struktura omogućava upijanje vlage i akomuliranje za momenta kada zemlja postaje suva, a granule onda ispuštaju vodu i tako obezbedjuju dovoljno vlage oko korena sadnice. Perlit utiče na to da zemlja u koju se sadi sadnica bude rastresita, tako se obezbedjuje povoljan vazdušni režim oko korena, a on je vrlo važan iz razloga što biljka veliki procenat kiseonika upija preko korena. Najvažnije je da sadnice cveća i povrća iz zemlje sa perlitom, ili iz samog perlita, mogu da se vade bez oštećenja korena, presadjuju i nesmetano nastavljaju rast i razvoj.

U kojoj razmeri se meša perlit sa ostalim komponentama za podlogu sadnica?

Perlit se meša sa različitim komponentama, prvenstveno zemljom, supstratima, humusom, peskom, tresetom. U zavisnosti od sadnice koja treba da se gaji, pravi se odnos komponenata u podlozi. Za sadnice koje zahtevaju mnogo vode sade se u podlozi koju čine tri dela perlita i samo je jedan deo supstrat. Za većinu biljaka koje zahtevaju prosečnu količinu vode i odnos perlita i supstrata je prosečan, mešaju se u odnosu 1:1. Za biljke koje traže veoma malu količinu vode, perlit se meša sa supstratima u odnosu 1:3.

Hidroponija kao budućnost cvećarstva i povrtarstva

Hidroponijsko gajenje biljaka predstavlja budućnost u gajenju sadnica, prvenstveno zbog toga što su troškovi minimalni, a prinosi su mnogo veći i kvalitetniji. Hidroponija podrazumeva gajenje biljaka u vodenom rastvoru, sa perlitom i mineralnim djubrivima kao jedinim dodacima, sredina je izuzetno sterilna, zato što su eliminisani svi štetni uticaju miokroorganizama koji se nalaze u zemlji. Na ovaj način se stvaraju veoma povoljni uslovi oko korena biljke, ona neometano raste i razvija se, bez potrebe da se presadjuje u novu sredinu, tako se izbegava bolovanje biljke prilikom presadjivanja. U ovim uslovima se veoma lako kontroliše odnos hranljivih materija i kiseonika, pa je ovakav vid proizvodnje iz tog razloga jedan od najjednostavnijih i najrentabilnijih. Jedna od važnih osobina perlita je da može da se koristi u više ciklusa proizvodnje sadnica. Posle jednog ciklusa korišćenja, perlit samo treba da se opere i dezinfikuje i odmah može da se koristi za sledeći ciklus proizvodnje sadnica. Kao supstanca je perlit veoma važan u čuvanju i zaštiti životne sredine zato što je organski, bez ikakvih štetnih materija i teških metala, pa je apsolutno bezbedan i za ljude, ali i za životnu sredinu o kojoj i te kako treba da brinemo ukoliko se bavimo povrtarstvom i cvećarstvom.

Related Articles

Leave a Comment