Uvećana prostata remeti normalno funkcionisanje muškaraca

by Iva

Prostata je žlezda koju imaju samo osobe muškog pola, i ona je deo muškog sistema za reprodukciju. Kada je zdrava ima oblik i veličinu jednog kestena, i teži otprilike od 15 – 22 grama. Sačinjena je od nekoliko zona, a to su prednja, centralna, periferna i prelazna. Sve one imaju svoj značaj pri obavljanju različitih funkcija. Sama prostata se sastoji od mišićnog, vezivnog i tkiva sa žlezdama. Kod mnogih muškaraca već posle 35. godine dolazi do uvećanja prostate. Ćelije se razmnožavaju, a stare ne izumiru pa zbog toga dolazi do povećanja veličine prostate.

Kada dođe do uvećanja ove žlezde, ono utiče na bešiku, ali i na ceo mokraćni sistem. Simptomi koji se jave u početku su veoma blagi, ali ukoliko se ovo uvećanje ne leči, može da izazove veliko pogoršanje. Lekar će postaviti dijagnozu tako što će od pacijenta uzeti detaljnu anamnezu, a zatim će uraditi ultrazvučni pregled prostate. Potrebno je odraditi i laboratorijske analize, krvnu sliku, pregled urina i urinokulture. Po potrebi lekar će odraditi i digitorektalni pregled, koji predstavlja pregled prostate kroz debelo crevo.

Čaj od koprive kao lek

Mnoge kliničke studije su pokazale da kopriva, sama ili u kombinaciji sa još nekim biljkama, može ublažiti tegobe uvećane prostate. Preporuka je da čaj od koprive, ukoliko patite od ovog stanja., uzimate tri puta dnevno, po mogućstvu pre obroka.  Priprema samog čaja je zaista jednostavna. 3 kašike sušenih listova biljke prelijte sa 6 dl hladne vode. Zagrejte ovako pripremljenu mešavinu do ključanja, a zatim nakon što odstoji 10 minuta procedite. Uzimajte šolju od 2 dl pre obroka.

Neki smatraju da je usitnjeni koren koprive još bolja opcija kada se priprema kao topli napitak. U samom korenu nalaze se lektin, kumarin, fitosteroli, polisaharidi, koji zajedno imaju diuretičko dejstvo i omogućavaju lakše izmokravanje. Koren se koristi kod benignog ali i malignog adenona prostate, ali i kod infekcija mokraćnih kanala. Možete koristiti usitnjen koren koprive ili koren ove biljke u prahu. Koren se koristi za pripremu čaja od koprive, ali i kao deo mnogih čajnih mešavina.

Hirurško lečenje 

Transuretalna resekcija prostate predstavlja najčešću operaciju kojom se smanjuje uvećanje prostate. Ulaskom cistoskopom kroz uretru do mokraćne bešike, uklanjaju se mali delovi uvećane prostate. Na ovaj način se oslobađa mokraćna cev i olakšavaju se mnogi simptomi pacijenta. Kad je potrebna operacija, većina lekara predlaže ovu metodu. Ova tehnika je manje traumatična od svake otvorene operacije, a vreme oporavka za pacijente je značajno kraće.

Transuretralni rez prostate se vrši rezanjem prostate, a ne uklanjanjem tkiva žlezde. Ovi rezovi omogućavaju smanjivanje pritiska na mokraćni sistem, pa je samim tim i mokrenje olakšano. Sam rez se pravi na mestu gde se prostata spaja sa mokraćnom bešikom. Na taj način se rasterećuje mokraćna bešika, što na kraju dovodi do boljeg protoka urina. Pacijenti se nakon operacije vraćaju kući, samo što moraju da nose kateter dan ili dva. Mnogi muškarci su izuzetno zadovoljni otklanjanjem simptoma uvećane prostate, ali je vreme oporavka nešto sporije nego kod prve metode. Najbitnija je preventiva i redovni pregledi, pa se preporučuje pregled prostate bar jednom godišnje, pogotovo za one muškarce koji su navršili 50 godina života.

Related Articles

Leave a Comment